HABERDENİZLİ.COM
Almanya’dan gelen Denizlili girişimci 3 kuzen Sarayköy’de 10 dönüm sera üzerine muz ağacı dikti. 9 aya ulaşan bin 800 muz fidanından eğer bir aksilik olmazsa Temmuz ayında ilk hasat yapılacak.

Mikro klima özelliği ile turunçgiller dışında tüm meyvelerin üretildiği Denizli’de bu klişe değişmek üzere. 9 ay önce Almanya’dan Denizli’ye gelen 3 kuzen Denizli’nin Sarayköy ilçesinde 10 dönüm arazide muz üretimine başladı. Yılmaz Çetinkaya, Tuğberk Seçkin, Orçun Çetinkaya adındaki girişimci gençler ilçeye bağlı Aşağı Mahalle’de oluşturulan özel seraya 9 ay önce bin 800 muz fidanı dikti.

ÖZEL OLARAK BAKILIYOR

Muz sıcak iklimde yetiştiği için seranın içinin sabit bir sıcaklıkta olması gerektiğini belirten Ziraat Mühendisi Cansu Kara, “Sarayköy’de muz yetiştirmek beni çok heyecanlandırdı. Sık sık fuarlara gidiyoruz. Antalya’ya seraları ziyaret ediyoruz. Oradaki ziraat mühendisleri ile iletişim halindeyiz. Her ay muz fidanlarımızı kontrole geliyorlar. Muz diğerlerine göre daha dayanıklı ve çabuk hastalanmıyor. Sürekli işçilik gerektirmiyor. Mineral gübreler kullanıyoruz. Yeraltı suyu kullanıyoruz. Sondajdan su geliyor. Daha sonra sular çok kireçli olduğu için arıtılıyor. Ardından damlama sistemi ile bitkilerimize ulaşıyor. Üreteceğimiz muzun cinsi ‘Bodur azman” 9 ayda 3,5 metre uzadılar. 15 aylık olduğunda hasatı gerçekleşecek. Muhtemelen haziran ayı içerisinde hasatımızı yapacağız. 75-80 ton arası hedefimiz var” dedi.

kaynak: Sarayköy.com.tr