Çağımızda şehir denince,  ilk akla gelen betonlaşmadır. Hızla yükselen inşaat siluetleri , modern yaşamın bir parçası haline gelmiştir. Toplumun geleneksel yapısının da,  bu yaşamı benimsemiş olması  betonlaşmaya izin vermiştir. Modern tarzdaki bu yapılar, insan konforunu baz alarak , teknik , estetik ve ergonomik tasarımlarla eski yapıların yerini almıştır ve almaya devam etmektedir.

Hızla değişen dünyanın yansımaları , insanların hayat tarzlarını biçimlendirme de etkili olmaktadır. Toplumsal etkileşimin yüksek olduğu bu dönemde , şehirlerin de her geçen gün farklılaştığı görülmektedir. Bu farklılaşma, insanların  bazenbeklentilerini karşılamakta ya da başka beklenti yaratmaktadır. Şehirlerde yaşayan insanların bazılarının yaşam biçimlerinin , modern yaşamın getirdiği değişimlere uyum sağlayarak yaşama entegre olduğunu, bazılarının da uyum sağlamada zorluk yaşadığını görmekteyiz.

Şehirlerin yapısına baktığımızda her şehrin kendine özgü bir dokusu, bir ruhu ve kimliği olduğunu ve bu şehirlere ruhu vereninde insan olduğu gerçeğidir. Bu nedenle şehir ve insan kavramını bir bütün olarak ele almamız gerekir. Mekanların ruhunu yansıtan insanların yaşam biçimleri , sosyo-kültürel durumları,  ekonomisi, tarihi , coğrafi yapısı, geçim kaynakları, sanayisi gibi unsurlar , şehrin kimliği hakkında bize bilgi verir.İnsanlar kentlere kimlik kazandırırken aynı zamanda kentlerin kimliği de örneğin Denizlili, Ankaralı,İzmirli gibi  insanların kimliği olmuştur.Bir kişinin nereli olduğu sorulurken daha önce ifade ettiğimiz gibi şehrin kimliği ve insan kimliği bir bütün olarak irdelenmektedir.
Doğal güzelliklerin , kültürel zenginliğin ,coğrafi durum gibi etmenlerin şehrin gelişmesinde çok büyük önem taşımaktadır.Bu özelliklerin öne çıkarılıp dış dünyayla paylaşıldığı zaman ,yansıtılan özellikleriyle tanınır hale gelmektedir. Dünya şehirlerinden Paris sanat şehri,  Milano moda şehri gibi,ülkemizden de örnek verecek olursak İstanbul tarih,kültür ve medeniyetler şehri, Denizli ise tekstil şehriolarak tanımlayabiliriz.Denizli, doğal güzelliklerinin olduğu,en başta Pamukkale’siyle, doğal taşlarıyla,tarih kültür yapısıyla,ülkemizin en önemli şehirlerinden biridir.Yine ülkemizde tarihiyle, kültürüyle ve turizmiyle öne çıkmış çok değerli başka şehirlerimiz de vardır.Burada önemli olan, bu güzelliklerinin değerlendirilmesidir.Özellikle dünyanın önde gelen ülkelerinin, kendi şehirlerini markalaştırma çabası, başka ülkeler tarafından kabul görmüştür.Bu anlayış biçiminin ülke tanıtımına  ve ekonomisine geri dönüşümünün çok büyük olması, yeni marka şehirlerinyaratılmasına yol açmıştır. Yerel yönetimlere de bu konuda çok iş düşmektedir. Bu nedenle  siyasi yapının ve şehri yönetenlerin uygulamış olduğu doğru politikaların, hedeflerine ulaşması, şehrin ilerlemesini sağlayacaktır.Dolayısıyla insanların ve kent sorunlarının çözüme kavuşması , yaşam kalitelerininartmasına yol açacaktır. İnsanlar arasındaki iletişimin,hoşgörünün yüksek olduğu, sanatın her dalının ve bilimin desteklenip ,insanlarla paylaşıldığı, kültür merkezlerinin,müzelerin, üretimin, yeşilin çok olduğu bir şehir temennisiyle…