HABERDENİZLİ.COM

Sarayköy İlçesinde yaşamını sürdüren 50 yaşındaki Süleyman Aygündüz, ayakkabıcılık mesleğine devam eden ilçedeki  son insanlardan biri. Eskiden "ısmarlama" denilen ve müşterilerin zevkine göre üretilen el yapımı ayakkabıcılık, ilerleyen teknolojiye rağmen ilçedeki son ustalar tarafından yaşatılmaya çalışılıyor. Bugüne kadar birçok insan yetiştirdiğini fakat şu anda mesleğini tek başına sürdürdüğünü aktaran Aygündüz, "Artık arkadan yetişen çırak gelmiyor. Yarım asrı geride bıraktığım ayakkabıcılık mesleği gelecek vaat etmediği için yok olmaya yüz tutuyor. Bizler artık ısmarlama ayakkabıcı ustalarının sonuncusuyuz. Bu ayakkabılara artık rağbet azaldı, yapamıyoruz.." diye konuştu.

Unutulmaya yüz tutmuş meslekler arasında yer alan ayakkabıcılık mesleği günümüzde sanayileşme ve seri üretim gibi sebeplerden dolayı yerini ve anlamını kaybetmesi üzerine, ayakkabıcılık mesleğinin unutulmaya yüz tuttuğunu belirten Aygündüz, teknolojiye inat bu zanaatı yaşatmaya devam ediyor.

Ayakkabıcılık mesleği ile tanışma hikayesi de okuyanların yüzünü gülümsetecek türden. Küçük bir çocuk iken sürekli ayakkabılarını kaybeden Aygündüz’ün ailesi çözümü oğullarını ayakkabıcının yanında çalışmaya yollamakta bulmuş. Bu tatsız olaylardan sonra mesleği ile tanışan Aygündüz, 11 yaşından beri faal olarak bu mesleği icra etmekte. 8 yıllık bir çıraklık döneminden sonra kendi dükkanını açarak iş hayatına devam eden Aygündüz, mesleği gereği özel siparişler üzerine ayakkabı üretimi yapıyor. Bunun yanında kemer, bağcık satışı ve ayakkabı tamiri, çanta ve valiz tamiri de yapıyor. Yıllar içerisinde bir çok çırakta yetiştiren Aygündüz yetiştirdiği elemanlarının mesleğe devam etmemesini de üzüldüğünü belirtti.

Teknolojiye İnat El Yapımına Devam Ediyor