HABERDENİZLİ.COM

Sarayköy Kaymakamlığı, Sarayköy Belediyesi, İlçe Sağlık Müdürlüğü’nce hayata geçirilen ve Denizli Eczacı Odası’nın desteklediği “Atık İlaçlarla Geleceğimizi Zehirlemeyelim” projesinin ilk etap çalışmasında ilçe halkının da katkılarıyla 6 ay içinde 500 kilo atık ilaç toplanarak bertaraf edilmek üzere Ankara’daki tesislere gönderildi.

Çevreye atılan kullanılmayan ve miadı dolmuş ilaçlar bir süre sonra doğaya, insana ve hayvan yaşamına ciddi zararlar meydana getirdiği belirtilerek başlatılan atık ilaç projesiyle gelecekte büyük zararlar oluşacak sorunların önüne geçmek hedefleniyor.

Denizli’de ilk kez Sarayköy’de hayata geçen “Atık İlaçlarla Geleceğimizi Zehirlemeyelim” atık ilaç projesinin 2. etap startı Sarayköy Kaymakamı Fatih Akkaya, Belediye Başkanı Ahmet Necati Özbaş, İlçe Sağlık Müdürü Dr. Hakan Çabuk, İlçe Milli Eğitim Müdürü Bülent Akhan, Denizli Eczacı Odası İlçe Temsilcisi Akın Akman ve daire müdürlerinin katılımıyla Sarayköy İlçe Sağlık Müdürlüğü’nde verildi.

DOĞA VE YAŞAM DOSTU PROJE
Atık ilaçların evlerde ve eczanelerde miadı dolmuş kullanılmayan ilaçlar olduğunu belirten Kaymakam Akkaya, “Bu ilaçlar çöpe ve lavaboya dökülmesiyle içme sularımıza ve doğaya karışıyor. Çöpe atılan ilaçlar hayvanların zehirlenmesine neden olabiliyor. Tuvaletlere dökülen ilaçlar da şehir kanalizasyon sistemine ve dolayısıyla arıtma tesislerinden tekrar suya, havaya ve toprağa geçerek evlerimize ulaşıyor. Çöpe, lavaboya attığımız ilaçların havaya, suya, toprağa geçmesiyle yetiştirilen besinlere, içilen sulara bulaşması insanların sağlığına ciddi anlamda zarar verdiğini biliyoruz. Unutmamak gerekir ki, ilaç bir kimyasaldır ve yanlış ilaç kullanımı zehir etkisi de yaratabilir. Atık ilaçlarla meydana gelecek olan olumsuzlukların önüne geçmek için burada oluşturduğumuz ‘Atık İlaçlarla Geleceğimizi Zehirlemeyelim’ projesiyle ilçe halkımızın kullanmadığı veya tarihi geçmiş ilaçlarını atık ilaç toplama noktalarımıza getirmelerini rica ediyoruz” diyerek bilgi verdi.

Atık ilaçların doğaya büyük yıkıcı sonuçlar oluşturduğunu aktaran Belediye Başkanı Özbaş, “ Atık ilaçlar çöpten veya kanalizasyondan doğaya karışarak bazı bitkilerin yok olmasına veya zararlı hale gelmesine, bazı hayvanların mutasyona uğramasına ve insanlarda da birçok zararlı sonuçlar doğuruyor. Atık ilaçlarla oluşabilecek sorunlara karşı ilaçlarımızı akılcı kullanarak atık ilaçların varlığını büyük oranda azaltmış oluruz. Atık ilaç konusuna duyarsız kalmamız mümkün değildir. Bu nedenle bilinçli ilaç kullanımı hakkında farkındalık oluşturmak ve atık ilaçların düzenli bir şekilde toplanarak bertaraf edilmesini sağlamak amacıyla İlçe Sağlık Müdürlüğümüz koordinasyonunda geçen yıl başlatılan, İlçe Kaymakamlığımız ve Belediyemiz olarak proje ortağı olduğumuz “Atık İlaçlarla Geleceğimizi Zehirlemeyelim” projesinin 2. etabının startını verdik” dedi.

“ATIK İLAÇLARIN ÇEVREYE ZARAR VERMEYECEK ŞEKİLDE İMHASINI HEDEFLİYORUZ”
Projenin ikinci etabı hakkında bilgi veren İlçe Sağlık Müdürü Dr. Hakan Çabuk, “Sarayköy İlçe Sağlık Müdürlüğü koordinatörlüğünde başlatılan Sarayköy Kaymakamlığı, Sarayköy Belediyesi ve Denizli Eczacılar Odası’nın bir araya geldiği ‘Atık İlaçlarla Geleceğimizi Zehirlemeyelim’ projesi ile ilçe halkının atık ilaç konusunda bilinçlenmesi, evsel atık ilaçlarının çevreye verdiği zararlar konusunda halkımızın farkındalığının arttırılmasını hedefleyerek;  ilçemizde bulunan öğrencilerimizin farkındalığını artırmak amacıyla da akılcı ilaç konusunda eğitim vereceğiz. İlçe merkezinde bulunan eczanelere, Aile Sağlık Merkezlerine, İlçe Sağlık Müdürlüğü’ne ve ilçeye bağlı sağlık evlerine yerleştirilecek olan atık ilaç kutuları ile 2020 yılı Mayıs dönemine kadar atık ilaçların toplanarak lisanslı imha merkezlerine gönderilerek çevreye zarar vermeyecek şekilde imhasını hedefliyoruz. 2018 yılında da Sarayköy’de 500 kilo atık ilaç toplanıp imha için Ankara’ya gönderilmiştir. Programımızın ikinci aşamasının ilçemize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

ATIK İLAÇLARINIZI BU NOKTALARA GETİREBİLİRSİNİZ
Proje kapsamında ilçe halkı evlerinde kullanılmayan veya tarihi geçmiş ilaçlarını eczanelere, Aile Sağlık Merkezlerine ve sağlık evlerinde bulunan atık ilaç kutularına bırakabilir.