Denizli'nin Sarayköy İlçesine bağlı Tekkehamam Mevkii'nde Maden Tetkik Arama (MTA) tarafından açılan TH-1 kuyusu İl Özel İdaresi tarafından devralınarak, yapılan sondaj çalışmasında elektrik üretebilecek sıcaklığa sahip jeotermal su çıktı. Bu rezervin hemen yanında bulunan 2 bin 250 hektarlık arazi 27 Mart 2012 tarihinde Ankara'da yapılacak ihaleyle satışa çıkarılacak.

Denizli İl Özel İdaresi, kuyu bazında işletme hakkına sahip olduğu jeotermal sahalarda geliştirme, arama ve işletme faaliyetlerini sürdürürken, yaklaşık 5 ay önce Sarayköy İlçesi Tekkehamam sahasında başlayan ve Tekke-1 ismi verilen sondaj çalışmasında 880 metre derinlikte saniyede 130 litre akan 160 derece sıcaklıkta jeotermal su bulundu. Maden Tetkik Arama'ya (MTA) ait 2 bin hektarlık arazi yanında İl Özel İdaresi tarafından başlatılan sondaj çalışmasında beklenenden daha iyi sonuç elde edilirken, suyun elektrik enerjisinin üretilmesinin yanında seralarda da kullanılabilecek kaliteye sahip olduğu belirtildi.

Ayrıca bu sahanın jeotermal enerji potansiyelinin değerlendirilmesi amacı ile Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) destekli yeni bir sondaj çalışmasına başlanılarak, Haziran ayında tamamlanması planlanıyor.

Sarayköy Kaymakamı Aydın Abak, İl Genel Meclisi Başkanı Hüseyin Gürlesin, İl Özel İdare Sekreteri Adem Oklu ve kalabalık bir heyet, Tekke-1 ismi verilen kuyuya giderek incelemede bulundu.

Sarayköy Kaymakamı Aydın Abak, jeotermal enerjinin hem ilçe, hem ülke ekonomisi için çok önemli olduğunu belirterek, “Denizli'de termal denince ilk akla gelen ilçe Sarayköy'dür. Tekke bölgesindeki kuyuda 160 derece sıcaklıkta ve yüksek debili bir kuyu il özel idaresinin girişimleriyle ülke girişimleriyle kazandırıldı” dedi.

İl Genel Meclisi Başkanı Hüseyin Gürlesin ise, 2011 yılında başlayan sondaj çalışmalarında olumlu netice alındığını belirterek, “Türkiye'nin en büyük açığı enerji. Jeotermal enerji bu bölgede çok güçlü. Hedefimiz Denizli de termal turizm ile birlikte jeotermal enerji ve tarımı da en üst seviyeye çıkarmaktır. Bu da kaynakların gün yüzüne çıkarılmasıyla mümkün. Denizli'de Tekkehamam bölgesinde 880 metreden, 130 debide 160 derece sıcaklıkta su elde edildi. Bu elektrik enerjisi üretimine yetecek bir sıcaklık. Türkiye için çok önemli bir rezerv. 27 Mart tarihinde MTA'nın bu bölgenin yanındaki Kabaağaç bölgesiyle ilgili ihalesi var. Biz tüm yatırımcıları ihaleye bekliyoruz” dedi.

MTA'ya ait 2 bin 250 hektarlık arazi 27 Mart 2012 tarihinde Ankara'da yapılacak ihaleyle satışa çıkarılacak. Türkiye'nin en önemli jeotermal kaynaklarından biri olan bölgenin değerinin 100-150 milyon dolar arasında satılması hedefleniyor.