HABERDENİZLİ.COM

Geçen yıl Sarayköy’de meydana gelen orman yangınında 500 hektarlık alan yanmıştı. Yanan bölgede rehabilitasyon çalışmaları devam ederken Sarayköy Belediyesi, yangının ilk kıvılcımının çıktığı Tekke Mahallesi’nde anlamlı bir etkinliğe imza attı. “Sarayköy’de yaşayan her hemşehrimiz için 1 fidan dikiyoruz” kampanyası ile yola çıkan Sarayköy Belediyesi ilçe nüfusu olan 30 bin 462 fidanı toprakla buluşturuyor.

Sarayköy’de yaşayan her vatandaşın dikili bir fidanı olması amacıyla gerçekleştirilen fidan dikme etkinliği Tekke Mahallesi yakınlarındaki bölgede Denizli Orman Bölge Müdürlüğü ve Sarayköy Belediyesi işbirliği ile düzenlendi. Etkinliğe Denizli Orman Bölge Müdürü Mustafa Korucu, Sarayköy Belediye Başkanı Ahmet Necati Özbaş, ilçe protokolü, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

VATANDAŞLARIN YANINDA OLMAK İÇİN YANGININ İÇİNDE KALDI
Geçen yıl meydana gelen orman yangınında alevlerin arasında kalarak yaşananlara tanık olan Sarayköy Belediye Başkanı Ahmet Necati Özbaş, “3 Temmuz 2017’de ciğerimizi yakan bu bölgede oluşturacağımız Sarayköy Belediyesi Hatıra Ormanı ağaç dikme törenindeyiz. 3 Temmuz 2017 akşamı Sarayköy için çok kötü bir geceydi. Önce burada ciğerimiz yandı. Ardından aynı gece Denizli- İzmir karayolu üzerinde yine bu bölgeye iş makinesi taşıyan bir büyükşehir aracımızın kazaya karışması sonucu hayatını kaybeden kardeşlerimiz yüreğimizi yaktı. Hem ciğerimiz hem yüreğimiz aynı anda yandı. O gün yangın haberini aldık. Hemşehrilerimizin evlerinden çıkarıldığını duyar duymaz ormancı kardeşlerimizle bu bölgeye geldik. Burada yangın yola sıçradı, biz yangının içerisinde kaldık. AFAD ekipleri geçişleri yasakladıklarını söylediler ve biz ateşlerin içerisinde kaldık. Karşıdaki tepelerde meydana gelen kozalak patlamalarıyla yangının büyüdüğünü gördük. Biz o gün yeniden dünyaya geldik. Görmediğimiz, bilmediğimiz birçok yeni şeye sahip olduk. Yaşananlara birebir tanık olduk. Ormancı ve itfaiyeci kardeşlerimin ne kadar kutsal bir hizmet yaptıklarını yakından hissetmiş birisiyim. O dumanlar içerisinde 1 dakika kalmak büyük yürek ister. Ancak onlar saatlerce kendi canlarını feda eder derecesinde orman yangınının içine atlayarak bu yangını en yakın sürede söndürmeye gayret gösterdiler. Hepimiz ormancı, itfaiyeci ve o gün orada görevli olan kardeşlerimize müteşekkiriz. Ormanlarımızın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha hissettik. O gün şehit olan kardeşlerimize Allah’tan rahmet diliyorum” dedi.

Sarayköy’ün Denizli’nin en fazla ormanına sahip olduğunu aktaran Başkan Özbaş, “Yangın alanında Sarayköyümüzün ciğeri yandı. Bizde fidan dikim törenimizde her vatandaşımız bir fidan sahibi olsun diye ilçe nüfusumuz olan 30 bin 462 fidanı toprakla buluşturacağız. Bugün ilk fidan dikimini Sarayköylü hemşehrilerimiz adına biz başlatıyoruz. Dikim süreci içinde Sarayköy nüfusumuz kadar ağacımız olacak. Orman sevgisini, doğa sevgisini gençlerimize yaşatmak istiyoruz” diye konuştu.

Orman yangınları ve tedbirleri ile ilgili katılımcıları bilgilendiren Denizli Orman Bölge Müdürü Mustafa Korucu, “İki fidanı birleştireceğiz. Ormanların geleceği olan fidanlarla, sizlerin ve bizlerin geleceği olan öğrencilerimizi buluşturacağız. Beraber dikeceğiz.  Orman yangınları Türkiye’nin ve bölgemizin bir gerçeği…  Her yıl maalesef bölgemizde 60 ile 80 arasında yangın çıkıyor. Bu yangınların çıkış sebebi ve yerine göre büyüyebiliyor, küçülebiliyor. Her yaktığımız ateşi her zaman kontrol edeceğiz. Orman yangınına sebebiyet vermeyecek şekilde tedbir alarak yakmamız gerekmektedir. Bölgemiz sıcak bir bölge, yazın herkes ormanlara çıkma ihtiyacı hissediyor. Bunu anlayışla karşılıyoruz. Ancak çok dikkatli olmamız gerekmektedir.  Fidan dikimi ve ormanların oluşturulması kadar korunması da önemli… Bu manada çok dikkatli olmamız gerekmektedir” diyerek bilgi verdi.

Konuşmaların ardından Sarayköy Belediyesi Hatıra Ormanı adı verilen alanda ilk fidanlar toprakla buluştu. Fidan dikimin ardından Sarayköy’de yaşayan her vatandaşın bir fidanı olacak.

3 TEMMUZ 2017’DE NELER YAŞANDI?
Sarayköy’ün Tekke Mahallesi’nde 3 Temmuz 2017’de büyük orman yangını meydana geldi. Yangın alanına Denizli ve çevre illerden çok sayıda ekip gelerek müdahale edilmişti. Yangın sırasında alevlerin sardığı mahallelerde yaşayan vatandaşların tahliye işlemlerinde yer alan Sarayköy Belediye Başkanı Ahmet Necati Özbaş, ekibi ile birlikte iki kez alevlerin arasında mahsur kalmıştı. Yangın anında meydana gelen kazada DESKİ’ye ait iş makinesini yangın alanına götüren nakliye tırı yol kenarında beklerken bir LPG tankeri kontrolden çıkmış önce özel bir otomobile çarpmış daha sonra da DESKİ’nin aracına çarparak büyük bir patlama olmuştu. Patlamada DESKi personeli Hüseyin Avcı ile birlikte LPG tankeri şoförü ve özel araçta bulunan iki çocuk olay yerinde hayatlarını kaybetmişti.

Sarayköy Belediyesi, ilçede yaşayan her vatandaş için fidan dikecek

Sarayköy Belediyesi, ilçede yaşayan her vatandaş için fidan dikecek

Sarayköy Belediyesi, ilçede yaşayan her vatandaş için fidan dikecek

Sarayköy Belediyesi, ilçede yaşayan her vatandaş için fidan dikecek