HABERDENİZLİ.COM

Denizli’nin Buldan ilçesinde yaşamını sürdüren  evli ve iki çocuk babası olan 37 yaşındaki Ercan Erdem aldığı ihale sonrası Sarayköy’ün izinli kozak toplayıcısı oldu. Erdem, çocukluğundan bu yana kozalak işiyle uğraştığı için kendisine keyifli geldiğini aktarırken kazançlı bir iş olmasından dolayı da severek yaptığını ifade etti.

Sarayköy Belediyesi’nin açtığı ihaleye girerek kozalak toplama işini resmi olarak devralan Erdem, yaptığı işin tehlikelerininde farkında olduğunu ifade ederek” Kilosu 350 TL’den satılan fıstık çamlarının bir tek kozalağı bile 10-15 TL’den alıcı bulurken yaklaşık 20-25 metre yüksekliğe sahip çam ağaçlarının tepesinde bulunan kozalakları toplamak da oldukça zor ve tehlikeli.  Ekmek parası kazanmak kolay değil. Çocukluğumdan bu yana bu işin içinde olduğum için bana kolay geliyor. Ancak tehlikeli bir iş. Düşenlerin yüzde 90’ı ölüyor. Ben  işimi yaparken hem hayatta kalmaya hem de ekmek parası kazanmaya çalışıyorum” diye konuştu.

Bu işi yaparken düşme tehlikesi kadar canını sıkan bir diğer konun ise kozalak hırsızları olduğunu ifade eden Erdem, “ Ben belediyemizin açmış olduğu resmi bir ihale ile bu işe girdim. Yani paramı ve teminatımı yatırdım izin aldım. Ama bazı fırsatçılar gelip kozalakları toplayıp bu işi kaçak yollarla yapmaya çalışıyorlar şuana kadar bu şekilde 7 kişiyi yakaladım. Hepsiyle de adli sürecim devam ediyor.  Bu yaptıkları bir noktada hırsızlığa giriyor. Çünkü diğer türlü olsa belediye böyle bir ihale açmaz zaten isteyen toplasın derdi. Ben bu işi yapması için günlüğü 200 TL verip işçi çalıştırıyorum onların gerekli sigortası vesaire işlemlerini yatırıyorum. Tüm bunlara para harcarken birilerinin gelip emek hırsızlığı yapması canımı sıkıyor“ dedi.

Toplanan kozalakların fabrikalara gönderildiğini söyleyen Erdem, "Fabrikalarda kozalaklar işlenip, içlerindeki çam fıstığının meyvesi alınıyor. Çam fıstıkları daha sonra şarküteri ve kuru yemişçilerde iç piyasaya sürülüyor" diye konuştu. Erdem ayrıca “Kozalak toplamak bizim ekmek teknemiz oldu. Buradan ekmek paramızı kazanıp, çocuk ev geçindiriyoruz. Geleceğimize katkı sağlıyor. Bunları dikenlerden Allah razı olsun" dedi.

Kaynak: Sarayköy.com.tr