HABERDENİZLİ.COM

Dr. İlknur Girişgen son günlerde artış gösteren hastalıkla ilgili yaptığı açıklamada; son 15 gün içinde; Isparta’dan 2 Afyon’dan 1 Denizli merkezden 1 çocuk hasta zehirli ishale bağlı hemolitik üremik sendrom nedeni ile yoğun bakımda yatırılarak tedavi edildi. Hemolitik üremik sendrom en sık toksin üreten E.Coli denilen mikrop tarafından oluşabiliyor. E.Coli kanlı ishal yanında bazı bireylerde akut böbrek yetmezliğine ve kan hücrelerinde yıkıma yol açıyor. Ölümcül olabilen bir hastalık olan hemolitik üremik sendrom erken ve uygun bir tedavi ile iyileşebilir. Ancak, çocukların bir kısmında ölüm,  kalıcı böbrek hasarı ve hipertansiyon gibi hastalıklara neden olabiliryor.

Geçtiğimiz hafta hastanemize başvuran aile Elif Akşit isimli 14 aylık kız çocuğunun kanlı ishal kusma şikayeti ve böbrek fonksiyonlarında bozulma nedeniyle Çocuk Nefroloji bölümü çocuk yoğun bakım servisine tedavisine başlandı . Kontrol altında Takibi yapılan hastanın idrar yapmaması nedeniyle, böbrek yetmezliği oluştu. Kan hücrelerinde yıkım da mevcut olmasyıla hastaya, Hemolitik üremik sendrom tanısı konuldu. 14 aylık hastaya böbrek yetmezliği, idrar çıkışının olmaması ve vücudunda şişlik gelişmesi üzerine çocuklarda zor şartlarda yapılabilen hemodiyafiltrasyon işlemi başarı ile yapıldı. Çocuk nefroloji ekibinden Prof. Dr. Selçuk Yüksel, Dr. İlknur Girişgen, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları asistan doktorları, çocuk diyaliz hemşiresi ve tüm çocuk yoğun bakım hemşirelerinin özverili çalışmaları ile 72 saatlik diyaliz sonrası idrar çıkışı başlayan ve bulguları düzelen hasta sağlığına kavuştu.

Ancak durum tam tersine de olabilirdi, şeklinde yorum yaptılar.

Basit tedbirler bu ölümcül hastalığı önleyebilir. Önlem kolay, tedavi zor!

E.coli enfeksiyonu genellikle mikropla bulaşmış ve uygun işlem görmemiş bir besinin tüketilmesi ya da o besine elle temas edilmesi ile bulaşmaktadır. Enfeksiyonun kaynağı olabilecek besinler arasında iyi pişmemiş et, pastorize olmamış sütler, taze sebze ve meyveler (özellikle toprak üstünde yetişen domates, salatalık, lahana, ıspanak ve marul vb sebzeler) yer almaktadır. Alınabilecek önlemler; etler iyi bir şekilde pişirilmeli. Uygun sıcaklık ve sürede pişirildiğinde sebze ve etlerde hastalığa yol açan bakteri ve virüslerin yok edilebileceğini belirten öğretim üyeleri tüm sebzeler, özellikle pişirilmeden tüketilecek olanların akan suyun altında uygun bir şekilde yıkanması konusunda da uyarılarda bulundular.