Haberdenizli.com

Denizli’de kansere savaş açıldı. Dünyada en sık görülen meme, rahim ağzı ve kalın bağırsak kanserine karşı erken teşhisle kanserden korunmak için Denizli Milletvekili  Nilgün Ok’ün öncülüğünde Denizli İl Sağlık Müdürlüğü ve Denizli İş Kadınları Birliği işbirliğiyle topyekün mücadele başlatıldı. Pembe Şehir Projesi kapsamında çalışan kadınlar başta olmak üzere hedef nüfustaki tüm kadınlar taramadan geçirilecek. 

Panele Denizli Milletvekili ve aynı zamanda DİKAB Başkanı olan Nilgün Ök, 65. Hükümetin Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin eşi Ayşen Zeybekci, Denizli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Aytaç Turgut, Pamukkale Belediye Başkanı Hüseyin Gürlesin’in eşi Derya Gürlesin, Merkezefendi Belediye Başkanı Muhammet Subaşıoğlu’nun eşi Hacer Subaşıoğlu, Denizli İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk, DİKAB üyeleri, İl Sağlık Müdürlüğü çalışanları ve çok sayıda davetli katıldı. 

Yaşama Anlam Katan Kadını, Yaşatmalı Erken Tanı

Denizli’de Taranmadık Kadın Bırakmayacağız

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Denizli İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk; “Sağlık Bakanlığımız tarafından yürütülen Kanser Tarama Programı kapsamında Türkiye’de birçok gelişmiş ülkede olduğu gibi kolon kanseri, meme kanseri ve rahim ağzı kanserine karşı tarama çalışması yürütülmekte. Bu doğrultuda Denizli’de bu yılki hedef nüfusumuz olan 89 bin kadına henüz ulaşamadığımızı gördük. Benim de üyesi olduğum DİKAB toplantısında Milletvekili Nilgün Ök Hanımefendi’ye bu konuyu arz ettim. DİKAB ve Denizli İl Sağlık Müdürlüğü olarak Pembe Şehir projesi adıyla bir tarama programı başlatmaya karar verdik. Denizli’de taranması gereken 89 bin kadından tek bir eksik dahi kalmadan tüm kadınlarımızı taramak istiyoruz. Toplantımıza göstermiş olduğunuz ilgi bizi bu konuda cesaretlendirdi. Biliyorsunuz kanser erken tanı konursa tedavisi olan geç kalındığında zor bir süreci olan hastalık.  Projemize destek olan Milletvekilimiz Nilgün Ök’e, Ayşen Zeybekci’ye, DİKAB üyelerine, sivil toplum kuruluşlarına, bugün buraya gelerek deneyimlerini bize aktaracak olan Amazon Kadınlarına çok teşekkür ediyorum. Lütfen kanserle ilgili bir şüpheniz varsa hemen KETEM’lerimize başvurun” dedi. 

Yaşama Anlam Katan Kadını, Yaşatmalı Erken Tanı

Sağlıklı Kadın, Güçlü Kadındır

Denizli Milletvekili ve aynı zamanda DİKAB Başkanı olan Nilgün Ök de sağlıklı kadının güçlü kadın olduğunu, yine sağlıklı kadının sağlıklı nesiller yetiştirebileceğine dikkat çekerek taramaların öneminden bahsetti. Ök; “Biliyorsunuz DİKAB Derneği olarak asıl kurulma amacımız kadınların karar alma mekanizmasında daha fazla yer almasını sağlamak, ekonomik özgürlüklerini kazanmalarına yardımcı olmaktı. Bu anlamda birçok çalışmamız oldu.  Aynı zamanda da sosyal sorumluluk projelerini de hayata geçiriyoruz. Denizli İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk’ün Denizli’de kanser taramaları konusunda bir eksikliğin olduğundan bahsetmesiyle ne yapabiliriz diye düşünmeye başladık. Dernek üyesi arkadaşımız ve aynı zamanda 10 Amazon’dan biri olan Funda Değirmenci’nin meme kanserini yakalanarak bu hastalığı yenmesi bizim ve birçok arkadaşımız tarafından bu konunun bilinmiyor olması ve erken tanının toplum tarafından algılanamaması böyle bir projenin doğmasını sağladı.  DİKAB olarak öncelikle kendi işyerlerimizdeki kadınları organize ederek taramadan geçirilmesini sağlayacağız. Böylelikle birçok kadına ulaşmayı hedefliyoruz.  Unutmayalım sağlıklı kadın güçlü kadındır, sağlıklı kadın sağlıklı nesiller yetiştirir. Projede emeği geçen başta İl Sağlık Müdürümüz Uz. Dr. Berna Öztürk olmak üzere, DİKAB üyelerimize ve panele konuşmacı olarak katılan Amazon kadınlarımıza çok teşekkür ediyorum” dedi. 

Konuşmalardan sonra meme kanserine yakalanmış ve büyük mücadelelerle sağlığına kavuşmuş 10 kadının hastalık tanısı ve tedavi sürecine ilişkin kişisel hikâyelerini anlattığı ‘10 Amazon Yüksek Doz Yaşam’ adlı kitabın yazarlarından Ayşe Durul Aslan, Elif Bozkurt, Pınar Akçe, Ayşenur Parlak ve Funda Değirmenci düzenlenen panele konuşmacı olarak katıldı. 
Panel sonrasında Denizli Milletvekili Nilgün Ök, Ayşen Zeybekci ve Denizli İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk tarafından Amazon kadınlarına, kadının bereketini ve çalışkanlığını simgeleyen camdan yapılmış Pamuk Kadın heykeli hediye edildi.   Panel sonrası 5 Amazon kadın 10 Amazon Yüksek Doz Yaşam adlı kitaplarını imzaladı.