Hayvanları Koruma Derneği Denizli Şube Başkanı Meryem Karabıyık, yaz döneminin gelmesi ile tarlalarda ve çeşitli arazilerde anız olarak tabir edilen otların yakılmasının ne amaçla olursa olsun hiçbir yararının olmadığını, aksine hem yangınlara hem de doğada yaşayan bazı canlılara zarar vererek ekolojik dengenin bozulduğunu söyledi. Yakılan anızların toprak altında yaşayan bazı böcek türlerinin de yanmasına ve yok olmalarına neden olduğuna dikkat çeken Karabıyık, anız diye tabir edilen yakılarak yok edilen otların aslında doğal bir gübre olduğunu hatırlattı. Karabıyık, “İnsanlarımız bilinçsizce hareket ediyor. Bu konuda toplum olarak eğitimimiz çok zayıf. Elimizden geldiğince hayvanlar ve doğa konusunda çalışmalar yapsak ta istediğimiz sonuçlara ulaşamadığımızı düşünüyorum. Bu konuda insanlarımız bilinçlendirilmeli ve gelecek nesillere doğal yaşam hakkında gerekli konular aşılanmalıdır” dedi. Yakarak yok etmenin güzel bir şey olmadığının altını çizen Karabıyık, “Şimdi çocuklar büyüklerini örnek alıyor. Onlardan ne görürse onu uygulamak istiyorlar. Mesela bir anız yakımın da kibriti atıyorsunuz birden koca alan yanıyor. Bu çocuklarımız da merak uyandırıyor. Yakmanın büyüsüne kapılan çocuklarımız eline kibriti alarak daha ciddi yangınlara sebep oluyor. Gençlerimizi çocuklarımızı ateşin şehvetine kaptırmayalım. Bu konularda daha bilinçli bir toplum istiyorsak önce kendimize çeki düzen verelim” şeklinde konuştu. 

Hayvanlarımızı çıkarlarımıza alet etmeyelim

Aynı zamanda köylerde kasabalarda halen hayvanların dövüştürüldüğünü hatırlatan Karabıyık, “Günümüzde halen bu tür dövüşlerin yapıldığı konusunda çeşitli şikayetler alıyoruz. Birçok hayvan dostu bu konuda bize ulaşıyor. Bu dövüşleri yapan ve maddi kazanç kapısı haline getiren kişilere gerekli yasal uygulamalar çok yetersiz kalıyor. Vahşeti seven ve hayvanları dövüştürerek kan görmekten zevk alan bu insanlar, kendilerini tatmin etmekten başka hiçbir şey düşünmüyor. Bu konuda tüm halkımızın duyarlı olmasını istiyoruz. Horoz veya köpek dövüşü tamamen insanlık ayıbıdır. Bu tür olayların artık yaşanmamasını istiyoruz” dedi

Sokak hayvanlarına sahip çıkalım

Denizli’nin metropol kent olma yolunda büyük adımlar attığını ve gelecek yıllarda yeşilliği, doğası ve tarihi ile en gözde şehirlerden biri konuma geleceğini söyleyen Karabıyık, “Gelişen dünya ile birlikte yok olma noktasına gelen sokak hayvanlarının bilinçsizce davranışlarla zarar görmesini kabul etmiyoruz. Belediyemiz ve kendi tesislerimizde başlatmış olduğumuz sokak hayvanlarının bakımı konusunda büyük yol kat ettik. İnsanlarımızda hayvanlarımızı zehirlemek yada işkence yaparak, zevk alarak öldürmek yerine belediyemize ve bizlere müracaat etsinler. Biz onlara gereken bakımı yapıyoruz. Ekibimizde 3 veterinerimiz var. Sokaktan aldığımız hayvanların aşılarını kontrollerini yaparak olmaları gereken yerlere sokaklara geri bırakıyoruz.” Şeklinde konuştu.