Yazın güneşe maruz kalmanın varislerin daha da belirginleşmesine neden olduğunu belirten Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Güray Şıracı, bunun sonucunda da yaz aylarında varisli hastaların ağrılarının ve diğer şikayetlerinin arttığını söyledi.
Şıracı, “Varis, toplardamar duvarlarının zayıflamasına bağlı olarak gelişen kalıcı damar genişlemeleridir. Yazın güneşe maruz kalmak, varis oluşumundan çok, sıcak etkisiyle varisli damarların genişlemesine, içinin aşırı kanla dolarak daha da belirginleşmesine sebep olur. Bunun sonucunda yaz aylarında varise bağlı estetik sorunlar, bacaklarda şişlik, ağrı, yorgunluk, ağırlık, kaşıntı, ciltte renk değişikliği, pıhtılaşmaya bağlı toplar damarlarda tıkanma gibi şikayetler ve hastaneye başvurular artmaktadır” diye konuştu.

Op. Dr. Güray Şıracı, yaz aylarında şikayetleri artan varisi olan hastaların sıcak havalarda neler yapmaları ve yapmamaları konusunda uyarılarda bulunarak şunları ifade etti: 
“Varis rahatsızlığı olan hastaların kış aylarına oranla yaz aylarında daha dikkatli olmaları gerekmektedir. Daha ziyade ısı kaynaklarından (güneş, sıcak banyo, kaplıca ve hamam gibi) uzak durmalıdırlar. Uzun süreli ayakta durmak ve oturmaktan kaçınmalıdırlar. Ara ara kısa yürüyüşler yapılmalı, yüzme, koşma, bisiklet gibi bacak kaslarını çalıştıran sporlar tercih etmelidirler. Özellikle günde en az 30 dakika bacakları kalp seviyesinden yukarı bir konumda tuttuklarında bu hastalarımız çok rahatlayacaklardır. Yine günde bir kez soğuk su ile bacak banyosu yapılması da çok faydalıdır. Kot pantolon, korse gibi dar ve sıkı giysilerin dolaşımı bozması sonucunda varisin şikayetlerini arttırdığından dolayı bu tür giysileri hastalarımıza önermeyiz. Yine yüksek topuklu ayakkabılardan da kaçınılması gerekmektedir. Sıcak yaz aylarında özellikle hamile, doğum sonrası dönemde olan, period dönemlerinde olan ve doğum kontrol hapı kullanan bayanların daha dikkatli olması ve varisten korunmaları önem arz etmektedir."

‘YAZ AYLARINDA DA VARİS AMELİYATI YAPILABİLİR’

Varis hastalarının genellikle yaz aylarında ameliyat olmaktan kaçındığını da ifade eden Op. Dr. Şıracı, “Varis için başvuran hastalara ameliyat önerildiğinde, hastalardan ameliyatı yaz sıcakları dışında kış aylarına erteleme eğilimi gelmektedir. Hâlbuki varis hastalarının tedavilerinde yapılacak cerrahi işlemlerin soğuk aylara ertelenmesine gerek yoktur. Bizler yaz aylarında da varis ameliyatlarının olabileceğini hastalarımıza belirtmekteyiz. Tek sıkıntı ise varis ameliyatları sonrası giyilen varis çoraplarının biraz sıkması ve sıcakta hastalara rahatsızlık vermesidir. Oysa varis çoraplarını, ince olarak seçerek hissettikleri rahatsızlıkları daha aza indirgeyebilirler. Yani böylece hastalarımız, yaz aylarında da varis ameliyatlarını kolaylıkla olabilirler" dedi.