Sıcaklıkların 40 dereciyi aşmasıyla beraber özellikle kronik rahatsızlığı olan vatandaşlar ciddi sağlık sorunları yaşamaya başladı. Aşırı sıcakların çeşitli sağlık problemlerini de beraberinde getirdiğini dile getiren Dahiliye Uzmanı Dr. Lale Saka Baraz, herkesi olumsuz yönde etkilemekle beraber özellikle risk altında olan grupların sıcaklardan çok daha fazla etkilendiğini belirtti. Baraz: “65 yaş ve üzerindeki yaşlılar, küçük çocuklar, hamileler, açık alanda çalışanlar, aşırı kilolular, kronik hastalığı (şeker hastalığı, kalp-damar hastalıkları, beyin-damar hastalıkları, psikolojik hastalıklar, kronik solunum sistemi hastalıkları, karaciğer hastalıkları, böbrek hastalıkları) olanlar, sokak çocukları ve evsizler; aşırı sıcaklardan en çok etkilenen gruplardır. 40 dereceyi geçen aşırı sıcaklardan korunmak için bazı önlemler alınmalı ve şunlara dikkat edilmelidir:

•    Günün en sıcak saatlerinde (10.00-16.00) mecbur kalınmadıkça dışarı çıkılmamalıdır.
•    Dışarıda bulunulduğunda açık renkli, hafif, bol giysiler tercih edilmelidir. Koruyucu amaçlı şapka, güneş gözlüğü ve güneş kremi kullanımı alışkanlık haline getirilmelidir. 
•    Güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde (10.00-16.00) denize girilmemeli ve güneşlenilmemelidir. Bu saatlerin dışında denize girmek isteyenler şapka ve gözlük ve güneş kremi gibi gerekli koruyucu önlemleri almalı ve uzun süre kesintisiz güneşlenmemelidir.
•    Spor yapmak için sabah ve akşam saatleri tercih edilmeli
•    Bebek, çocuk, engelliler ve hayvanlar kapalı ve park etmiş araçlarda kesinlikle bırakılmamalıdır. 
•    Kapalı alanlar iyi havalandırılmalıdır. 
•    Vücut ısısının yükselmemesi için sık sık duş alınmalı; bunun mümkün olmadığı durumlarda ayaklar, eller, yüz ve ense soğuk suyla ıslatılmalı veya silinmelidir.
•    Her gün en az 2-2.5 lt su tüketilmelidir.
•    Alkollü içeceklerden, çok yağlı ve çok şekerli gıdalardan uzak durulmalıdır. Bol miktarda sebze ve meyve tüketilmelidir” diye konuştu. 

     Sıcak Çarpması Belirtileri ve İlk Yapılması Gerekenler
    Dahiliye Uzmanı Dr. Lale Saka Baraz, sıcak çarpmasına karşı da uyarılarda bulunarak sıcak çarpması belirtilerinin kişiden kişiye değişebileceğini vurguladı ve şöyle konuştu: “Sıcak ortama uzun süre maruz kalmak veya sıcak ortamda aşırı aktivite sonucu ortaya çıkan çok tehlikeli ve hızlı ilerleyen bir durumdur. Etkilenen kişi kendini halsiz ve yorgun hisseder, ateşi yükselir, tansiyonu düşer, nabzı hızlanır, terleme olur, kas krampları ve kaslarda hassasiyet olabilir. Bulantı kusma, baş dönmesi, baş ağrısı ve baygınlık olabilir. Bu belirtilerin bir kişide görülmesi durumunda yapılması gereken en önemli şey, kişinin kan basıncı düzeyinin takibe alınması ve ilk yardım uygulamasıyla birlikte kişiye bol sıvı verilmesi. Bunlar yapıldıktan sonra kişinin hemen birinci basamak sağlık kuruluşu ya da acil servise götürülerek ilgili hekime kontrol ettirilmesi sağlanmalıdır. Sıcak çarpmasından korunmak için; sıcağa uzun süre maruz kalınmamalı, kendini koruyamayacak veya yardım çağıramayacak kişiler, sıcak ortamda uzun süre yalnız bırakılmamalı , eğer sıcak ortamda çalışmak zorunlu ise sık sık ara verilmeli ve bolca su alınmalı, eğer kişi sıcak çarpması için risk taşıyor ise aktivite azaltılmalı, sık sık sıcak ortamdan uzaklaşıp, mola verip dinlenmeli, çocuk ve yaşlılar sıcak ortamlarda yalnız bırakılmamalı, sık sık klimalı ortamlarda dinlenmeli ve bol su içmelidirler.