Denizli Devlet Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Ufuk Kutluana, ülsere ve ülser çeşitlerine dikkati çekerek, genellikle mide ülserinin tok, on iki parmak bağırsağı ülserinin ise açken ağrı yaptığını söyledi.
Ülserin, sindirim sistemini oluşturan yemek borusu, mide, onikiparmak bağırsağı ve bağırsaklarda meydana gelen yaralar olduğunu belirten Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Ufuk Kutluana, midenin iç yüzeyinin mide asidi gibi tahriş edici maddelerle aşınması sonucu meydana gelen sancılı yaranın da mide ülseri olduğunu söyledi. Kutluana: “Toplumumuzda duodenal (onikiparmak barsağı) ülseri, mide ülserine göre çok daha fazla görülür. Duodenal ülser 30-50 yaşları arasında daha sık olup, erkeklerde kadınlara göre 2-4 kat daha fazladır. Mide ülseri 60 yaşından sonra daha sık gözlenir ve kadınlarda daha çok görülür. Ülserin en büyük nedeni "Helicobacter pylori" adlı bir mikroptur ve düzenli NSAİ ilaçlar (aspirin, antiromatizmal ilaçlar) alımıdır. Aspirin, romatizma ilaçları, sigara ülsere neden olur, ya da ülserin iyileşmesini güçleştirir veya iyileşmiş olan ülserin tekrarlamasına sebep olur. Diğer muhtemel nedenler arasında genetik yatkınlık (irsiyet), sinir bozukluğu, midede asit fazlalığı, zamanında ve iyi tedavi edilmeyen gastrit, mide zafiyeti, karaciğer yetersizliği veya safra azlığı, kalp hastalıkları, sindirilmesi güç yiyeceklerin aşırı derecede kullanılması, alkol, kahve alışkanlığı veya asit yapıcı meşrubat içmek sayılabilir” diye konuştu.
Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Ufuk Kutluana, ülser hastalığının başlangıcında mide ekşimesi ve ağırlık hissi oluştuğunu belirterek, en sık rastlanan belirtinin karnın üst kısmında kemirme ve yanma şeklinde ağrı olduğunu ifade etti. Ülserin belirtilerine değinen Kutluana, şöyle konuştu: “Genellikle öğün aralarında karnın üst kısmında kemirme ve yanma şeklinde ağrı meydana gelir. Ülser ağrısı sırta doğru yayılma gösterebilir. Gece hastayı uykudan uyandırabilir (daha çok duodenal ülserde). Ülser ağrısı, değişik özellik gösterir. Yani mide ülseri ağrısı yemekten yarım saat kadar sonra başlar, onikiparmak ülseri ağrısı ise mide boşalınca başlar. Yemek yemekle ve antiasit dediğimiz mide asidini nötürleyen çiğneme tableti ve pastillerle birkaç dakika ile birkaç saat arasında ağrı hafifler. Sonbahar ve ilkbaharda ağrıların sıklığı artar. Mide ülserleri, onikiparmak ülserlerine göre daha az ağrılıdır. Ülserli hastalarda daha az sıklıkla meydana gelen belirtiler ise bulantı, kusma (özellikle ağrı varken oluşur, kusunca ağrının azalması veya kesilmesi çok tipiktir) , iştahsızlık ve kilo kaybıdır.”
Ülserin zamanında tedavi edilmemesi durumunda mide delinmesi, mide kanası ve sindirim kanalı darlığı gibi önemli rahatsızlıkların oluşabileceğini sözlerine ekleyen Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Ufuk Kutluana, ülser teşhisinin endoskopi aracılığı ile kolayca yapıldığını belirtti. Kutluana: “Ülseri teşhis ettikten sonra, hastaya mümkün olduğunca düzenli yemek yemesini öneriyoruz, kızartma ve yağlı yiyeceklerin yasaklandığı diyetler uygulamıyoruz ama genel sağlığımızı korumak için zaten bunlardan uzak durmak gerekiyor. Üç öğün düzenli yemek yenmesi, arada ara kahvaltısı alınabilir, aspirin ve ağrı kesici ilaçlardan mümkün olduğunca uzak durulması, sigara ve alkol kullanılmamasını tavsiye ediyoruz. Bunun dışında asit salgılanmasını baskılayan ilaçlar kullanıyoruz ve Helikobakter pylori adındaki bakteriyi ortadan kaldırmaya çalışıyoruz. Bakteri ortadan kaldırıldığı zaman hem gastrit hem de ülser iyileştirilmiş olur. Daha sonra bir ay kadar asit seklesyonunu bastıran ilaçlara devam edilir. Toplamda bir–bir buçuk aylık ilaç tedavisi ile mide ülserleri veya oniki parmak ülserlerini ortadan kaldırıyoruz” dedi.