Denizli Devlet Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Mehmet Beşir Türkmen, Türkiye'de 65 yaş üstü her üç kişiden birinin düştüğünü, bunun sonucunda kalça kırığı ortaya çıktığını, her yıl binlerce yaşlının kırık tedavisi gördüğünü söyledi. Kalça kırığının gençlerde trafik kazası veya yüksekten düşme gibi yüksek enerjili travmalarla meydana geldiğini ifade eden Türkmen, yaşlılarda ise basit bir düşmenin yeterli olduğunu belirtti. Uzm. Dr. Türkmen, “Kalça eklemini ilgilendiren kırıklara, kalça kırıkları denmektedir. Yaşlılarda basit düşme sonucu kırık oluşmasında, osteoporoz (kemik erimesi) önemli role sahiptir. Kalça kırıkları, kadınlarda erkeklere göre yaklaşık üç kat daha fazla görülür. Bunun nedeni, osteoporozun özellikle menopoz sonrası kadınlarda daha yaygın olmasıdır. Yaşlılık, kemik yoğunluğunda azalma, onkolojik hastalıklar, nörolojik hastalıklar, görme bozuklukları, beslenme bozuklukları ve fiziksel aktivitede azalma, kalça kırığı riskini arttırır. Zayıflamış kemik, yaşlı kişilerin evde ayağının bir yere takılıp düşmesiyle kolaylıkla kırılabilmektedir. Bazen de düşme olmaksızın, kendiliğinden yavaş yavaş kırılabilir.” dedi.

Yaşlılarda açıklanamayan kalça veya kasık ağrıları oluştuğunda kırığın akla getirilmesi gerektiğini belirten Türkmen, “Kalça kırıklarında hasta yürüyemez ve kalça bölgesinde hareketle artan şiddetli ağrısı olur. Kırık taraftaki bacak kısalmış ve dışa dönmüş durumdadır. Tanı için röntgen çoğu kez yeterli olur ancak yerinden kaymamış bazı kırıklarda yeterli olmayabilir. Bu durumlarda, ilaveten bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonans gibi ileri tanı yöntemlerine başvurulur.” diye konuştu.

Yaşlılardaki kalça kırıklarının mutlaka ameliyat gerektirdiğini ve tedavisinin oldukça uzun sürdüğünü vurgulayan Mehmet Beşir Türkmen, bazı önlemlerle kırık riskinin azaltılabileceğini anlattı: “Osteoporozu önlemenin belli başlı yolları kilo almamak, yaşa uygun düzenli egzersiz ve yürüyüş yapmak, düzenli olarak güneşe çıkmak ve gıdalarla yeterli kalsiyum almaktır. Özellikle menopoz dönemi kadınlarda kemik yoğunluğu ölçümü, kemik kalitesi hakkında bilgi edinmeye yardımcı olur. Ayrıca düşmeleri önlemek için yürüme alanından halı parçalarının, kapı eşiklerinin ve kabloların kaldırılması, halıların sabitlenmesi, banyo gibi ıslak alanlarda kaymayan zemin örtüleri kullanılması, banyo ve tuvaletlere tutamak koyulması ve yaşam alanının yeterli aydınlatılması tavsiye edilebilir.”