Ailesinin de içinde bulunduğu araçla meydana gelen trafik kazasında ağır kafa travması geçiren, doktorların yaşatmak için kafatası kemiğini çıkartması yüzünden kafasında çökük oluşan Emre Erpolat, (7) Avustralya’da özel sipariş olarak yaptırılan akrilik kafatası kemiği ile eski görünümüne tekrar kavuştu.
Operasyonu İzmir kent Hastanesi’nde Prof. Dr. Yusuf Erşahin gerçekleştirirken, baba Mustafa Erpolat, “Oğlumuzun görüntüsünün düzelmesi evdeki matem havasını bile azalttı. Yaşadıklarımız anlatılamaz. Emre’nin görüntüsü eski haline geldiği gibi beyindeki basınç azaldığı için daha iyi olacak” dedi.
İzmir’in Aliağa İlçesi’nde oturan Sevim- Mustafa Erpolat çiftinin iki oğlunun küçüğü olan Emre, geçtiğimiz yıl ilkokula başladı. Emre, birinci dönemin sonunda aldığı 5’lerle dolu karnesini Bergama’da yaşayan anneannesine göstermek istedi. Nitekim Emre, anne, baba ve ağabeyi ile birlikte kendi araçlarıyla geçtiğimiz 9 Şubat’ta Bergama’ya gitti, ancak dönüşte korkunç kaza meydana geldi. Emre dışındakiler kazayı hafif atlatırken, talihsiz çocuk ağır bir kafa travması geçirdi. Ege Üniversitesi Hastanesi’ne kaldırılan Emre, yaklaşık 45 gün yoğun bakımda kaldı, yaşam mücadelesi verdi. Hastaneye getirildiğinde yaşatılması için kafatası kemiği çıkartılan Emre’nin başında meydana gelen çökük, meydana gelen beyin hasarı kadar aileyi perişan etti. Yaşam mücadelesini kazanan Emre taburcu edildikten sonra oğullarının eski görüntüsüne kavuşturulması için çare arayışlarına başlayan Erpolat ailesi, Beyin Cerrahı Prof. Dr. Yusuf Erşahin’in “yapay kafatası kemiği ile mümkün” demesi üzerine, İzmir Kent Hastanesi’nde hazırlıklar başladı. Emre’nin ameliyata alınması için gerekli süre beklenirken, kafasına nakledilecek yapay kafatası kemiğinin siparişi için gerekli çekim ve ölçümler yapıldı. Avustralya’da bir firmaya özel olarak yaptırılan akrilik kafatası kemiği yaklaşık 15 gün önce hastaneye ulaştı ve Emre ameliyata alındı. Ameliyat ve hastası hakkında bilgi veren Prof. Dr. Erşahin şunları söyledi:
KAFATASI KEMİĞİNİN ÇIKARTILMASI, EMRE’NİN HAYATINI KURTARDI
“Kazada kafa travması geçiren Emre’nin beyninde şişme oluştuğu için bu şişmeyi tedavi etmek amacıyla kafatası çıkarılıyor. Emre, çok ağır bir durumdayken ve solunum cihazına bağlıyken hayatı kurtuluyor. Ancak kafatasının ön bölümü olmadığı için çökük durumdaydı, emre, üniversitede yatarken kafada su toplanması da geliştiği için bir de şant ameliyatı geçirmişti. Daha sonra bu görüntüyü hem düzeltmek hem de atmosfer basıncının beyin üzerinde yaptığı olumsuz etkileri kaldırmak amacıyla yeniden kafatası oluşturmaya çalıştık. Tabii ki kafatası ön bölümü alındığı için şekil olarak oluşturmak güç. Çıkarılan kafatası kemiği kendi vücudunda saklanabilirdi cilt altı, ya karın da veya bacaktaki cilt altında, böylece canlı kalabilirdi. Veya kemik bankasında saklanması lazım. Ama o çıkarılan kafatası bulunamadı. Bu nedenle üç boyutlu bilgisayarlı tomografi çekildi, bu görüntüler Avusturalya’ya gönderildi, orada bir şirket tarafından aslına tıpatıp uyan bir kafatası oluşturuldu akrilikten. Bu başka firmalar tarafından da yapılıyor fakat bu ekonomik olarak hapa uygun olduğu için orada yaptırıldı. Maliyeti 6.500 euro. Başka firmalarda bu 3 katı pahalıydı. Gülhana Tıp Akademisi’nde titanyumdan yapılıyor ve kendi hastalarına kullanılıyor. Çocukta titanyum yerine bu daha uygun bir malzeme. Emre için uygun zaman beklendi ve yaklaşık 2 hafta öncede Kent Hastanesi’nde kafatası yerine kondu, ailesinin de dediğine göre eski şekline kavuştu. Beyin fonksiyonlarında daha iyi düzelmeler oldu. Tabii ki bu tamamen buna bağlı değil. Geçirdiği beyin hasarının da yaptığı etkiler var. Zamanla, 1.5-2 yıla kadar daha da düzelmesini bekliyoruz."