Sudan'ın Darfur bölgesinin Niyala eyaletinde görev yapan doktorlar, Türkiye’de gördükleri eğitimin ardından ülkelerinde katarakt ameliyatlarına başladı. İzmir Özel Şifa Hastanesi’nde göz hastalıkları ve yeni tıbbi malzemelerin kullanımıyla ilgili eğitim için Türkiye’ye gelen iki doktor ve beş hemşire, Kimse Yok mu Derneği Denizli Şubesi’ni ziyaret etti. Şube Başkanı Mehmet Tulunay, doktor ve hemşirelerin İzmir’de seminer gördüğünü ifade ederek, kendilerini ağırlamaktan memnun olduklarını söyledi.

Sudanlı göz doktoru Salih Tacettin, katarakt projesi başlamadan önce Niyala'da hiçbir göz doktoru bulunmadığını ifade ederek, “Çok fazla katarakt hastası vardı. Bu projeyle birlikte Kimse Yok Mu Derneği’nin gönüllü doktorları Sudan’a gelemeye başladı. Göz ameliyatı için kullanılan tıbbi malzemeler tamamlanmış durumda. Bugüne kadar 10 binin üzerinde katarakt ameliyatı yapıldı. Kimse Yok Mu Derneği’ne ve Ege Uluslararası Sağlık Federasyonu (ESAFED'na teşekkür ederiz.” dedi.

Kimse Yok Mu Derneği'nin gönüllü göz doktoru Ferruh Bican ise katarakt projesinin Sudan’da yaklaşık dört yıldır devam ettiğini belirterek, “Şu ana kadar 10 bin 391 hastanın gözleri açıldı. Türk doktorları, oradaki doktorlara katarakt ameliyatını ve Türkiye’den gönderilen modern cihazların kullanımını öğretti. Bir başka değişle balık da verdi, balık tutmayı da öğretti. Orada yaklaşık 6 milyon insan ameliyat beklemekte. Afrika’da geçirdiğim birkaç ayın vermiş olduğu haz, 33 yıllık meslek hayatımda duyduğum hazzın önüne geçti. Tüm meslektaşlarımı da bu hazzı yaşamaya davet ediyorum.” şeklinde konuştu. Derneğin bir başka gönüllüsü olan aile hekimi Veysel Akansel de yaklaşık üç ay önce Niyala'da, 20 günde 600 çocuğu sünnet ettiklerini anlattı: “Kampanya çerçevesinde toplam 2 bin 500 çocuğa sünnet uygulandı. Kimse Yok Mu Derneği oralara gidene kadar sünnet ilkel şartlarda yapıldığı için çocuklar sakat kalıyordu. Bu çalışmalarla sakatlıklar önlendi.”