Obezite dünyanın en büyük sağlık sıkıntılarından biri. Denizli’de obezite ile savaşını Servergazi Devlet hastanesi’nde kazananlar ise bir araya geldi. Onlarca kilo fazlalıklarını hastane de ‘Tüp Mide’ ameliyatıyla atarak zayıflayan hastalar, aşırı kilolardan kurtulduktan sonra eski hallerinden eser kalmadı, hepsi de yeni bir hayata başladıklarını belirtti. 


Denizli Kamu Hastaneler Birliğine bağlı Servergazi Devlet Hastanesinde 2013-2014 yılları arasında Sleeve Gastrektomi (Tüp Mide) ameliyatı yapılarak zayıflayan morbid ve süper morbid hastalar, Genel sekreter Op. Dr. Osman Acar’ın da katıldığı bir etkinlikte bir araya geldi. Etkinliğe Acar’ın yanı sıra  Hastane Yöneticisi Uz. Dr. İbrahim Görüşen, Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ali Kayabay ile 2013 – 2014 yılları arasında tüp mide ameliyatı yapılan Denizli ve çevre illerden gelen 50 morbid ve süper morbid hasta katıldı.

KİMLER OBEZ
Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ali Kayabay, vücut kitle endeksi 30’un üzerinde kişinin obez, 40’ın üzerindekilerin morbit obez, 50’yi geçenlerin ise süper obez olarak kabul edildiğini belirterek obezitenin gelişmiş ve az gelişmiş ülkelerin en büyük sorunu olduğunu söyledi. Kayabay: “Obezite, maalesef Dünya’da olduğu gibi Türkiye’nin özellikle Ege Bölgesi, Marmara ve Karadeniz Bölgelerinin de en büyük sorunlarından birisi. Obezite birçok sağlık sorununa neden olan bir durum. İşte bu yüzden obezite ile mücadele etmek ve tedavisini olmak hem sağlığımız kaybetmemek hem de yaşam kalitemizi düşürmemek adına çok önemli” diye konuştu. 

AMELİYAT NASIL OLUNUR
Kayabay, obezite tedavisinde cerrahi yöntemi şu sözlerle anlattı: “Eğer, obez kişilerde diyetisyen ya da endokrinoloji uzmanının kontrolü altında diyet, egzersiz ve davranış değişikliği çabalarına rağmen 6-12 aylık bir süre içinde istenen netice alınamazsa, ya da verilen kilo yeniden alınırsa, vücut kitle endeksi 40 ve üzerinde ise ya da 35’in üstünde olup obeziteye eşlik eden diyabet , hiperlipidemi ve hipertansiyon gibi hastalıklar varsa, ameliyat olmalarına bir engel hastalık yoksa ya da ameliyat uygulaması ciddi risk oluşturmuyorsa bu yöntem uygulanır. Burada önemli olan kişiler zayıflamayı gerçekten istiyor ve ameliyat sonrası dönemde doktorunun tavsiyelerine uyacaklarsa, ameliyat kararını veriyoruz. Tabii bu cerrahi tedavi için yaş sınırlamamız var. Genel olarak 18-60 yaş arasında uygulanmakla birlikte gelişimini tamamlamış ve 13 yaşını doldurmuş kız çocukları, gelişimini tamamlamış ve 15 yaşını doldurmuş erkek çocukları ile cerrahi uygulamaya ciddi risk oluşturacak hastalığı bulunmayan 70 yaşını aşmayan morbid obez bireylere bu ameliyatı yapmaktayız. Sleeve Gastrektomi cerrahisi sadece mide hacmini küçültmek üzere yapılan bir işlemdir. Mide uzunlamasına kesilerek bir kısmı çıkartılır. Kalan midenin hacmi küçülür. Ve laparoskopik dediğimiz kapalı yöntem ile uygulanmaktadır” dedi.

HAYATIM DEĞİŞTİ
10 ayda 56 kilo veren Emine Tahancalıo, ameliyat öncesi ve sonrası yaşadıklarını dile getirdi. Tahancalıo: “Yaklaşık 10 ay önce bu operasyonu geçirdim. Ben eski hayatımda çok muzdariptim. Astım hastasıydım, kalp ritmim bozuk, düzensizdi. Fakat sağlığıma kavuştuktan sonra kendime öz güvenim geldi. Her şeyden önemlisi çalışmaya başladım. Yani bana bu güzel günleri yaşattıkları için doktorumuz Ali Kayabay’dan sonra emeği geçen tüm personele çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.


4 AYDA 45 KİLO
Morbit Obezite ameliyatından sonra 4 ay içinde 45 kilo vererek 156 kilodan 111 kiloya düşen Murat Kayhan ise duygularını şu şekilde ifade etti: “Sayın Ali Bey hocamızın ilk tetkiklerinde 156 kiloydum. Ve şu an ameliyattan sonra 4. Ayın sonunda 111 kilo oldum. 45 kilo verdim. Ameliyattan önce ki süreçte şişmanken insanların bakışlarını birçok arkadaşımız yaşamıştır. Merdiven çıkarken, gece uyurken çok rahatsız olurduk. Daha önce ciddi oranda şeker rahatsızlığım vardı ve şimdi o rahatsızlığımı yaşamıyorum. Yani Genel Sekreterimizin de vurguladığı gibi her şey beslenme ile ilgili. Kesinlikle doğru beslenmeyi bu ameliyatla öğrendim ve bundan sonra ki yaşantımda nasıl bir süreç izleyeceğimi biliyorum artık” dedi. 

Etkinliğin sonunda Genel Sekreter Op. Dr. Osman Acar ve Hastane Yönetimi tarafından obezite cerrahisinde görev yapan ameliyat ekibine teşekkür belgeleri verildi.