Aydın Tüm Teknik Elemanlar Derneği (AYTED)'nin, Avrupa Komisyonu ve Ulusal Ajans tarafından yürütülen Hayat Boyu Öğrenme Programı kapsamındaki, “Nehir Havza Yönetimiyle Su Kapasitesinin Arttırılması” konulu projesi kabul edildi. Proje kapsamında uzman kişilerden oluşan 30 katılımcı, yurtiçi eğitimlerden sonra İsveç ve Letonya’da uygulamalı eğitim alacak. Eğitim ve uygulamaya katılacak uzmanlar, suların kirletilmemesi ve uygun kullanması yönünde toplumu bilinçlendirecek.

Amaçlarının halkı bilinçlendirmek olduğunu belirten AYTED Başkanı Tarık Yörük, temizlemekle uğraşma yerine kirletmemeyi, tükenen su kaynaklarının uygun kullanımını toplumun her alanında yaygınlaştırmayı istediklerini söyledi. AYTED Yönetim Kurulu üyeleriyle birlikte dernek binasında proje hakkında bilgi veren Yörük, AB’den 51 bin euro destek aldıklarını kaydetti. Projede dernekleriyle birlikte Nytorp Nature Vocational High School (İsveç), Visku Profesionala Vidusskola (Letonya), Pamukkale Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Büyük Menderes Havzası Çevre Koruma Birliği, Aydın Ovası Sulama Birliği, DSİ 21. Bölge Müdürlüğü, Nazilli Pamuk Araştırma İstasyonu Müdürlüğü, Aydın İl Özel İdaresi ve bazı özel firmaların da yer aldığını ve çok kapsamlı bir çalışma olacağını belirten Yörük, “Elde edilen verilere göre su zengini olan bölgelerde kirlenme hızla artmakta, kullanılabilir su potansiyeli azalırken su maliyeti yükselmekte, kişi başına düşen su miktarı ise düşmektedir. Dünya toplam su arzının yüzde 66’sı tarım sektörü tarafından kullanılmaktadır. 20. yüzyılda artan dünya nüfusuna bağlı olarak tarımda kullanılan su 5,7 kat artmıştır. Arz edilen su miktarının 2025’te tarımda 1,2, endüstride 1,4, evsel tüketimde 1,5 kat artacağı beklenmektedir. Bu durum, su kaynaklarının bütüncül, katılımcı, akılcı ve sürdürülebilir yönetimi için yeni bir bakış açısı geliştirilmesi gerektiği, suyun hidrolojik ve fiziksel sınırlara göre hareket ettiği gerçeğinden hareketle havzaların entegre su yönetimi uygulamaları için en uygun ölçek olduğu sonucunu ortaya koymaktadır." dedi.

Proje sonunda elde edilen tecrübelerin, dernek gönüllüleri ve katılımcılar tarafından bölgedeki suya dayalı üretim yapan üreticilere ve sektörde çalışanlara aktarılacağını ifade eden Tarık Yörük, şunları söyledi: "Tarımda su kullanan ve yöneten tüm paydaşlara, iyi su kullanımı ve iyi tarım uygulamaları konularında eğitim verilmesiyle Büyük Menderes Nehri için önemli baskılardan olan kirliliğin azaltılması için havzada, Su Çerçeve Direktifi'nin de hedefi olan kimyasal ve ekolojik bakımdan iyi su kalitesine ulaşılmasına katkıda bulunulması hedeflenmektedir. Biz suyun ve su kaynaklarının her alanda kirletmeden önce temiz ve gerektiği kadar kullanılması gerekitğini kamuoyuyla paylaşacak ve uygulayacağız.”