HABERDENİZLİ.COM

Spor Hekimi Uz. Dr. Devrim Şükrü Ayral, spor yaparak birçok hastalığın oluşumunun önlenebileceğini düzenli egzersiz yapanlarda kaslar güçlendiği için diz problemleri ve bel fıtığı gibi durumların daha az görülebildiğini vurguladı.

Ayral : “Kas ve iskelet sistemi, adeta vücudu taşıyan kolonlar gibidir. Zayıf bir sistem, bir süre sonra vücudun farklı bölgelerinde rahatsızlıklar yaşanmasına sebep olur. Kas ve iskelet sisteminin yeteri kadar kuvvetli olması, yaşamsal fonksiyonların yerine getirilebilmesi için son derece önemlidir. Yürümek, koşmak, spor yapmak, hatta rahat bir şekilde hareket etmek bile buna bağlıdır. Günümüzde insan sağlığına verilen önemin artması ile ortalama yaşam süresinin de uzamaya başladığı bilinen bir gerçek. Yaşam kalitesini artırmak ise bu süreyi iyi ve yaşanır kılmak adına son derece önemli. Özellikle belli bir yaştan sonra kimse günlerini ağrıyla geçirmek istemez.

Bu sebeple edinilen alışkanlıklar, ileri yaşlara gelindiğinde daha yaşanır günler geçirmek için kritik öneme sahiptir. Daha sağlıklı eklemler için, yapılması gereken ilk ve en önemli şey, hareket etmektir. Eklem rahatsızlıkları yaşayanların birçoğu şiddetlenebilen ağrılardan kaçınmak için hareketsiz kalmayı tercih ediyorlar. Oysa bu çok yanlış! Yapılan araştırmaların sonuçlarına göre, kireçlenme problemi yaşayanlar ve de yaşamlarında spor yapmış olanlar, yapmayanlara oranla daha sağlıklı eklemlere sahipler! Aktivite kasları da güçlendirdiğinden, eklem yapısına fayda sağlar. Ancak dikkat edilmesi gereken bir husus var; özelikle kas ve iskelet sistemini ilgilendiren rahatsızlığı olanlar, spor yaparken mutlaka bir uzmana başvurmalı, hatta mümkünse uzman eşliğinde spor yapmalıdırlar.

Zorlayıcı hareketleri yapmak ve tekrar etmek, mevcut rahatsızlığın ilerlemesine de sebep olabilir. Hızlı dönüşler, bükülmeler ya da ani refleksler, kaçınılması gereken hareketler arasındadır” diye konuştu. 
 

Güçlü Kaslar İçin Kilo Kontrolü de Çok Önemli

Sağlıklı bir kas ve iskelet sistemi için, vücutta bulunan yağ oranının da önemli olduğunu dile getiren Spor Hekimi Uz. Dr. Devrim Şükrü Ayral, vücut yağ oranı ölçümlerinin, gerçeğe yakın olarak yağ ölçüm cihazı ile Denizli Devlet Hastanesi Spor Hekimliği Polikliniğinde yapılabildiğini ifade etti.

Ayral, özellikle eklem rahatsızlıkları olanların fazla kiloları varsa yapmaları gereken ilk şeyin kilo vermek olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Kas ve iskelet sistemi, vücudun taşıyıcı kolonları gibidir. Bu sebeple taşımak zorunda oldukları ağırlık, yıpranmaları açısından ciddi önem arz eder. Hastalar diyet tedavisi yapmak yanında asıl önemli olan spor yaparak (örneğin hızlı tempolu yürüyüş, yüzme, topla oynanan sporlar ile) kilo verme yolunu da seçmelidirler. Çünkü spor yapan bireylerde yağ hücrelerinin azalması yanında kas hücreleri de büyür. Sağlıklı yaşam göstergelerinden yağsız vücut kütlesi artar. Bazı gelişmiş cihazlarla ölçülebilen hücrelerin oksijen alım kapasitesi artar.

En önemlilerinden biri kalp kası, güçlenerek daha az atımla daha çok kan pompalayabilir. Kalp, yaşamı boyunca kişinin daha az atımla daha az yorulur. Çok daha az damar tıkanıklığı oluşur ve kişiler sporla birçok ilacı kullanmaktan kurtulurlar. Sporla yağ oranı azalarak kaslar güçlenerek diz ve bel ağrıları azalır. Diz kıkırdak aşınmaları sporla azalır. Bel fıtıkları, bel kasları güçlü ve kilosu az olan kişilerde daha az görülür. Sporla kişiler ileriki yaşlarında olası yaşayabilecekleri diz ve kalça protezi ile bel fıtığı ameliyatlarından korunabilirler. Düzenli egzersiz yaparak vücut yağ oranını azaltmanın, meme kanseri ve kolon kanseri gibi birçok kanserlerin oluşumunu azalttığı bilimsel çalışmalarla günümüzde kesin olarak ispatlanmıştır.

Spor yapmak kişiye ve hastalığına özgü egzersizler vermek bazı  kanser hastalıklarına yakalanan bireylerin kanser seyirlerini de olumlu yönde etkilemektedir” dedi.