Aile ve Sosyal Politikalar Denizli İl Müdürlüğü Koza Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezi personeli “Şiddet ve Şiddetin Psikolojisi” konusunda eğitim aldı. Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Ahmet Altın’ında katıldığı eğitimde Nörobilim Tıp Merkezi ve Aile Danışma Merkezinden Psikolojik Danışman Alaaddin Debgici’i şiddet ve şiddetin psikolojisi, şiddete uğrayan kişilerle nasıl iletişim kurulacağı, bu insanların psikolojik özellikleri konusunda bilgi verdi.
Hammurabi kanunlarında dahi erkeğe atfedilmiş bir üstünlük olduğuna değinen Debgici Türkiye’de her 4 kadından 1’inin şiddete maruz kaldığını, şiddeti uygulayanlarında çoğunun eş, baba, sevgili ya da eski eş olduğunu vurguladı.
Özellikle şiddet ortamında büyüyen çocukların diğer çocuklara göre gelecek yaşamlarında şiddeti uygulama eğilimlerinin bin kat fazla olduğunu ifade eden Debgici çocukluk döneminde anne baba tutumlarının çocuğun kişiliğinde önemli etkiler yarattığını vurguladı. Şiddet ortamında büyüyen çocukların şiddeti artık içselleştirdiklerini ve kendilerini ifade etmede bir araç olarak kullandıklarını belirten Debgici çocukluk dönemindeki öfkeli davranışların veya başkalarına zarar verme eğilimindeki davranışların önlenemediğinde ileride ciddi davranış sorunlarına yol açabileceğini vurguladı.
Şiddetin sadece birisine zarar vermek olmadığını aynı zamanda onun yaşam haklarına müdahalenin de şiddetin bir türü olduğunun vurgulandığı eğitimde özellikle Denizli’de kendi ailesiyle görüşmesine izin verilmeye, çalışması eşi tarafından yasaklanan, istekleri yerine gelmediğinde hakarete uğrayan kadınların sık sık ruh sağlığı merkezlerine başvurduğunu ifade eden Debgici bunun da bir şiddet olarak görüşmesi gerektiğini vurguladı.
Şiddet uygulayan ve şiddete maruz kalan insanların ruhsağlığında ciddi sorunlar oluşacağına değinen Debgici bu tür insanları çevresindekilerin mutlaka ilgili kurum ve kuruluşlara yönlendirmeleri gerektiğini belirtti. Eğitim sonrasında ayrıca şiddete uğrayan ve şiddet uygulayan kişilere müdahale yöntemlerinin neler olduğu konusunda da uzmanlara bilgi paylaşımında bulunuldu.