Denizli Devlet Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Üstel, her yaştan kişide burun kanamalarının görülebileceğini belirten Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Melih Üstel, yabancı cisimler, burnun karıştırılması, burun operasyonları, soğuk algınlığı, sinüzit, alerjik nezle, kan sulandırıcı ilaç kullanımı, kan pıhtılaşma bozuklukları, hipertansiyon ve burun kemiği eğriliklerinde kanamaların gerçekleşebileceğini söyledi.

“Arka burun kanamalarında uzman kontrolü şarttır”

Burun kanamalarının ön ve arka burun kanamaları olarak ikiye ayrıldığını belirten Üstel, arka burun kanamalarına dikkat edilmesi gerektiğini belirterek şunları söyledi: “ Burun kanamaları iki gruba ayrılır. Ön burun kanamaları burnun ön kısmından gelen kanamadır ve korkulacak bir durum yoktur. Daha çok çocuk yaş grubunda görülür. Arka burun kanamaları ise ön burun kanamalarına göre oldukça önemlidir ve bir uzmanın kontrol etmesi gereken bir kanamadır. Kanama daha çok genize doğru olur. Otururken veya ayakta dururken bile kanama boğaza doğru olur. Arka burun kanamaları daha çok yaşlı kişilerde görülür. Bu kişilerde de daha çok tansiyonu olan yada travma geçirmiş kişilerde burun kanaması görülür” dedi.

“Durmayan kanamalara dikkat”
Üstel, günün sıcak saatlerinde güneşe çıkılmamasını tavsiye ederek burun kanamalarında yapılması gerekenleri anlattı. Üstel: “Kanama olduğunda ilk yapmanız gereken panik yapmamak ve korkmamak. Kanı durdurmak için burnun içindeki pıhtıları suyla temizleyin. Oturun ya da başınızı kalp seviyesinden yukarıda olacak şekilde uzanın. Burnun ucunu başparmak ve işaret parmağıyla bir mandal gibi sıkın ve en az 5 dakika bekleyin. Pamuktan küçük rulo yaparak burnun uç kısmına koyun ve burnunuzu sıkmaya devam edin. Bir bez içinde burnunuza buz tatbik edin. Bunlara rağmen kanama durmuyor veya yeniden kanamaya eğilim gösteriyorsa, kanama nedeniyle yorgunluk ve halsizlik hissediliyorsa, kanama burun önüne kanamadan çok boğaz arkasına doğru oluyorsa en yakın bir sağlık kuruluşuna başvurun” diye konuştu. 

Toplumda burun kanamalarında bilinen çok önemli bir yanlışın olduğuna dikkat çeken Üstel, burnu kanayan kişinin asla geriye doğru yatmaması gerektiğini söyledi.