Denizli Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Alim Zoroğlu, sıcak havalarla birlikte baş gösteren böcek ve kene ısırması riskine karşı vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyardı.
Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr.Alim Zoroğlu, yaz ile birlikte böcek ısırmalarının arttığını ve bu vakaların evlerde de görülebildiğini, ancak daha çok açık alanlarda görüldüğünü söyledi. Böcek ısırmalarında en önemli ve ilk belirtinin böceğin ısırdığı yerde ortaya çıkan kızarıklık olduğunu belirten Dr. Zoroğlu, ‘’Böcek ısırmalarında, kişinin bünyesine göre ve böceğin türüne göre bu bulgular değişebilir. Alerjik bünyeye sahip kişilerde, daha önce saman nezlesi olan ya da bu tür olaylara ciddi reaksiyon veren hastalarda belirtiler çok daha şiddetli olabilir. Bu durum, tüm vücudu saran kaşıntı, hatta boğaz ağrısı, nefes darlığı, gırtlakta şişlik gibi çok daha ölümcül sonuçlara yol açabilir” dedi.
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) virüsü taşıyan kene ısırmasının daha çok ormanlık alanlara pikniklere gidenler ile tarlada çalışanlarda görüldüğünü belirten Dr. Zoroğlu, ‘’KKKA Hastalığı, Hyalomma kenesinin ısırmasıyla bulaşan ve erken teşhis edilip tedavi edilmediği takdirde öldürücü boyutlara ulaşan bir hastalıktır. Vücuduna kene yapışan kişiler 10 gün kadar ani başlayan ateş, halsizlik, iştahsızlık, baş ağrısı, ışıktan etkilenme ve bunların yanında kollarda, bacaklarda ve sırtta şiddetli ağrı, bazen kusma, karın ağrısı veya ishal, duygu-durum değişikliklerinin olup olmadığı yönünde kendilerini izlemeli, böyle bir şikâyetin olması durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Bunlara ilaveten, gözde kızarıklık, vücutta küçük kanamalar ve akciğer, karaciğer ve böbrek fonksiyonları da bozulabilir” diye konuştu.

KENE ELLE ÇIKARILMAMALI

Kenenin elle çekilerek çıkarılmasının çok riskli olduğunu ve ölüme kadar giden sonuçlar ortaya çıkabileceğini belirten Dr.Zoroğlu, ‘’Kene vücuttan uzman kişiler tarafından çıkarılmalıdır. Ayrıca her kene KKKA hastalığı taşımayabilir, taşıma kapasitesi olsa bile hepsinde virüs bulunmayabilir. Bu nedenle her kene ısırmasında panik yapılmamalıdır. Vücut fonksiyonlarında bir anormallik ya da KKKA virüsünün bulaşmasıyla ortaya çıkan belirtilerin olup olmadığı gözlemlenip, eğer belirtiler hissediliyor ise en kısa zamanda bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır” ifadelerini kullandı.