Denizli Özel Seviye Okulları’nda öğretmenlere ‘disleksi’ eğitimi verildi. Okul Müdürü Mahmut Catlık, “Denizli'de farkındalık olması adına Rehber öğretmenimiz Sibel Altınpa’nın başvurusu ile Türkiye Disleksi Hareketi'nin projesine ortak olduk. Özel Eğitim Öğretmeni Makbule Özbek okulumuzda öğretmenlerimize seminer verdi. Bu eğitim ile; Disleksi nedir? Belirtileri nelerdir? Disleksi olan öğrencilere yaklaşım nasıl olmalıdır? Öğrencinin gelişimi için öğretmen neler yapabilir? Bu soruların cevabını aldık. Eğitim sonunda okulumuz Özel Denizli Seviye Okulları Disleksi Dostu okul sertifikasını aldı.” dedi.


Denizli Özel Seviye Okulları’nda düzenlenen seminere Özel Eğitim Öğretmeni Makbule Özbek konuşmacı olarak katıldı. Özbek konuşmasında, “Bir disleksi olan Einstein’ın dediği gibi; “Aslında herkes zekidir. Fakat bir balığı bir ağaca tırmanma kabiliyetine göre değerlendirirseniz tüm hayatını aptal olduğunu zannederek geçirir.” Disleksi; okuma, heceleme, ve yazma becerilerini edinmeye nörolojik kökenli bir farklılıktır. Diğer bir tanımlamayla; Disleksi, zeka düzeyi normal veya yüksek bireylerde görülen gelişimsel okuma güçlüğüdür. Her insanın düşünce şekli ve öğrenme yöntemi farklıdır. Haliyle eğitim sistemindeki en büyük eksiklik bütün bireyleri tek tip bir öğrenme şekline mahkum etmesidir. Bu öğrenme konusunda normal standartlarda olan biri için aşılabilir bir zorluk olsa da, çok farklı bir öğrenme işleyişine sahip disleksiler için hayatı zindana çevirebilmekte ve nice değerli çocuk, bu yolda harcanabilmektedir.” dedi.

Özbek, disleksi olgularının çocukluk ve ergenlikte fark edilmemesinin, okul ve öğrenmeye karşı isteksizliğe ve giderek yetenek ve kapasitesyle uyuşmayan meslek ve yaşam tarzı tercihlerine yol açabildiğini belirtti.