Ses kısıklığı birçok kişide zaman zaman görülebilmektedir. Kimi zaman ses kısıklığı daha ciddi olup önlem almak gerekebilirken kimi zaman dinlenerek geçebilmektedir. Öncelikle ses kısıklığının ne olduğuna bakalım. Ses kısıklığı sesinizin normal halinden farklı seyretmesidir. Sesle ilgili sorunlar arasında sesin daha ince çıkmasıyla birlikte daha kalın çıkması da vardır ancak ses kısıklığını konu aldığımız zaman sesin cılız çıkması söz konusudur. Ses oldukça cılızdır, konuşurken zorluk çekilebilir, anlaşmayı zorlaştırır. Konuşma en önemli konulardan birisi olduğu için ses kısıklığının iletişim sorunu yarattığı ve insanların yaşam standardını düşürdüğünü de söyleyebiliriz.

Ses kısıklığının birçok sebebi bulunabilmektedir. Ses kısıklığınız ses tellerinizin tahriş olmasından veya hasar olmasından kaynaklı olabilecektir. Yine de ses kısıklığına neden olabilecek faktörlere detaylıca bakabiliriz.

Ses Kısıklığı Nedenleri

Ses kısıklığı için oldukça fazla sebepten bahsetmek mümkündür. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz;

1-) Sigara kullanımından kaynaklı olarak ses kısıklığı

2-) Soğuk algınlığı, bu durumda yaygın olarak ses kısıklığı görülmektedir

3-) Çok öksürmekten kaynaklı olarak ses tellerinin zarar görmesi

4-) Gırtlakla ilgili sorunlar (gırtlak kanseri vb.)

5-) Uzun süre yüksek sesle konuşmuş olmak, bağırmak.

Bu sebepler dışında daha onlarca sebepten kaynaklı olarak da ses kısıklığı meydana gelebilir. Ses kısıklığı soğuk algınlığı gibi sebeplerden kaynaklanmıyor ve kısa sürede geçmiyorsa incelenmesi gerekmektedir.

Ses Kısıklığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Öncelikle belirtmek gerekir ki ses kısıklığı tedavisi sunabilmek için ses kısıklığının sebebi keşfedilmelidir. Nihayetinde ses kısıklığının birçok sebebi olabilir. Bazen hastalar dinlenerek bazı şeylere dikkat göstererek ses kısıklığından kurtulabilmektedir. Bu yüzden tedavinin nasıl olacağı için ses kısıklığının sebebinin keşfedilmiş olması gerekmektedir. Uygulanabilecek tedavi seçenekleri arasında ise farklı tedaviler bulunmaktadır.

Ses kısıklığının çözümü için hastanın durumuna uygun ilaçlar verilebilmektedir. Bu daha çok enfeksiyon vb. hastalıklar sebebiyle kaynaklanan yani doğrudan ses teli odaklı olmayan hastalıklarda geçerlidir. Hastanın ses kısıklığına sebep olan sorunu giderildiği takdirde ses kısıklığı sorununun da çözülmesi beklenmektedir.

Ses kısıklığına sebep olan faktör ses telleriyle ilgili olduğu takdirde cerrahi işlem gerekebilmektedir. Aynı zamanda ses terapisinin uygulanabileceğini de söyleyebiliriz. Hastanın ses kısıklığından kurtulabilmesi için bu yola başvurmak gerekiyorsa hızlı davranmak her zaman için iyidir. Bu yüzden kendinizde önemli bir ses kısıklığı problemi olduğunu düşünüyorsanız çok geç kalmadan doktora gitmeniz en yararlısı olacaktır.

Kısacası ses tedavisinde ses probleminin ortaya çıkma sebebi tespit edilmekte ve bu soruna uygun bir çözüm yolu geliştirilmektedir. Örnek olarak hasta sigara içtiği için ses sorunu ortaya çıkıyorsa hastanın sigarayı bırakması gerekmektedir. Enfeksiyon vb. sorunlar sebebiyle ses kısıklığı varsa ilaç verilirken, ses tellerinin yanlış kullanımı sebebiyle sorun ortaya çıkıyorsa ses terapisi yaptırılabilir. Tedaviye başlamak için, sizin hangi tedaviyi alacağınızı görmek için öncelikle ses kısıklığının nedenine inmek gerekmektedir.

Ses kısıklığının çözümü olarak ses teli ameliyatı yapıldıktan sonra da ses terapisi kullanılmaktadır.

Ses Terapisi Nedir, Kimler Ses Terapisi Uygular

Ses kısıklığı için kimi zaman ses terapisi gerekebilmektedir. Bu terapi ses teli ameliyatı sonrası ve öncesinde de uygulanabilmektedir. Ses terapisini dil ve konuşma terapistleri vermektedir. Bu terapilerde kişinin sesini doğru kullanabilmesi öğretilerek sesine zarar verecek şeylere değinilir. Kişilerin ses tellerinde sorun yaşamasının sebebi çoğu zaman bilinçsizlik olduğu için bilinçlendirme oldukça önemlidir. Bununla birlikte doğru nefes alıp verme noktasında da bilgilendirmeler yapılır. Kişinin durumuna uygun olarak seanslar belirlenerek ses egzersizleri yaptırılabilir. Seanslar kişiden kişiye değişiklik gösterecektir.

Ses Kısıklığına İyi Gelen Şeyler

Uyguladığınız takdirde ses kısıklığına iyi gelebilecek çeşitli şeyler bulunmaktadır. Sesinizin daha sağlıklı olması için, sorun yaşamamak için de bunlara dikkat etmeniz gerekmektedir.

Ses kısıklığına iyi gelen şeyler;

1-) Sigara kullanımı ses sorununu ortaya çıkarabildiği için sigara içmemelisiniz.

2-) Günlük yeteri kadar su tüketmelisiniz.

3-) Çok yüksek sesle konuşmamalı, bağırmamalısınız.

4-) Boğaz pastilleri boğazınızı rahatlattığı için sesinize de iyi gelebilir.

Tabii ki yine belirtilmesi gereken önemli konulardan birisi ses kısıklığının nedenidir. Dinlenince iyileşecek ses kısıklıkları olduğu gibi cerrahi işlem gerektiren ses kısıklıkları da bulunmaktadır. Bundan dolayı ses kısıklığı sorununuzun ciddi olduğunu düşünüyorsanız, kendinizde bir sorun görüyorsanız bir uzmana görünmelisiniz. Böylece en iyi tedaviyi alabilirsiniz.

Ses Kısıklığı İçin Hangi Doktora Gitmek Gerekmektedir?

Ses kısıklığı sorunu yaşayan kişiler kulak, burun, boğaz yani kısaltılmış hali ile KBB doktoruna gitmelidirler. Basit sebeplerden kaynaklanarak kısa sürede geçecek ses kısıklığı olduğu gibi gırtlak kanserine bağlı ses kısıklığı da olabilir veya tümör gibi önemli sorunlar olabilir. Bu yüzden ses kısıklığınız sürüyorsa bu konuyu ses kısıklığı doktoru ile görüşüp ses kısıklığının nedenini araştırmak en doğru seçenek olacaktır.