Denizli Özel Servergazi Ortaokulu 6. sınıf öğrencisi Fatıma Vuslat Tümbek, iki aylık çalışmayla "datura" bitkisinden, insana zarar vermeyen böcek öldürücü ilaç yaptı. Tümbek, halk arasında "kokar ot" olarak da bilinen bitkiden yaptığı ilaçla okulda düzenlenen Fen Bilgisi Proje Yarışması'na katıldı. 257 proje arasında birinci seçilen Tümbek, 2013 yılında özel okullar arasında yapılacak uluslararası yarışmalarda Denizli’yi temsil edecek.

"Süs ve Salon Bitkileri İçin Organik Böcek Öldürücü" isimli projede babası ziraat yüksek mühendisi Ethem Tümbek’in bilgisinden de faydalandığını belirten Tümbek, “Böcek öldürücüler, kullanıldığı haşerenin yanında çevreyi de etkiliyor. Bu sebeple böcek öldürücü tarım ilaçlarının üzerinde, ‘İlaçlama yapılan alana yedi gün süreyle insan ve hayvan sokmayınız’ uyarısı bulunuyor. Bu maddeler kanserojendir. Süs ve salon bitkilerinin yetiştirildiği ev, okul, otel ve işyeri gibi yerlerden insanları yedi gün uzaklaştıramayacağımıza göre bu alanlarda yaşayan sıcakkanlılara zarar vermeyen böcek ilacına ihtiyaç bulunduğu için projemi hazırladım.” dedi. Yaptığı araştırmada, halk arasında şeytan elması, acı zambak, cin otu, şeytan otu, boru çiçeği, kokar ot ve melek borazanı gibi isimlerle anılan daturanın, geçmişte bazı kavimler tarafından kullanıldığını tespit ettiğini aktaran Fatıma Vuslat Tümbek, “Projemdeki kokar ot, değişik hastalıkların tedavisinde bitkisel ilaç olarak da kullanılıyormuş. Daha birçok özelliği olan bu ottan böcek öldürücü yapmaya karar verdim. Bahçelerin kenarlarında doğal olarak bolca yetişen kokar otları toplayıp kuruttum. Tohumlarını ve yapraklarını havanda döverek toz haline getirdim. Bu tozu, bir gün suda beklettim. Suyu süzdükten sonra küçük pompaya koyarak bahçemizdeki güller üzerinde bulunan böceklere püskürtüp öldürdüğünü ve yaprakların da temizlendiğini gözlemledim. Yaptığım ilacın seralarda ve açık tarım alanlarında organik ve konvansiyonel böcek öldürücü zirai mücadele ilacı olarak değerlendirilebileceğini düşünüyorum. İnsanlara ve diğer sıcakkanlı canlılara hiçbir zararı olmayan, tamamen doğal böcek öldürücüm tarımda kullanılırsa insanlar daha az zehirli gıda yemiş olacak.” diye konuştu.

Özel Severgazi Ortaokulu Müdürü Uysal Cesur ise yaptığı açıklamada, “Öğrencilerimizin ilginç fikirlerini, buluşlarını çeşitli yarışmalarla ortaya çıkarıyoruz. Okulumuzun 5, 6, 7 ve 8. sınıf öğrencilerinin katıldığı bu yarışmamızda da çok güzel projeler ve hayatı kolaylaştıran icatlar jürimizi bir hayli zorladı. Okulumuzun öğrencileri, zihinlerini ülkemize hizmet için kullanıyor.” dedi. Fatma Vuslat Tümbek, okul yönetimi tarafından dizüstü bilgisayarla ödüllendirildi.