Başarılı bir okul dönemi ve sağlıklı bir gelecek için yaptıracağınız sağlık kontrolleri, çocuğunuzun eğitim hayatındaki başarısı için büyük önem teşkil ediyor. Özel MediKlinik Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Önder İnan okul başarısının sadece ders çalışma ile ilgili faktörlere bağlı olmadığını, sağlığın başarı için ilk şart olduğuna dikkat çekerek sağlıkla ilgili öneri ve değerlendirmelerde bulundu.
İnan, okula yeni başlayacak çocukların okul öncesi bazı sağlık testlerinden geçmesinin önemine vurgu yaptı. Bu kontrollerin  çocukların verimli bir okul dönemi geçirmesine katkıda bulunurken, erişkin dönemde karşılaşılabilecek pek çok hastalığın önlenmesini de sağladığını söyledi. İnan, şu önerilerde bulundu:

Bebeklikte yapılan işitme testi okul öncesi tekrarlanmalıdır

Doğumdan sonra bebeklere yapılan işitme testi, okul öncesi tekrar edilmelidir. Kulak burun boğaz uzmanı tarafından çocuğun hangi sesleri nasıl işittiğinin kontrol edilmesi önemlidir. Çocuklardaki işitme kaybının çoğu okul çağından önce gelişir ve hem konuşma hem de dil gelişiminde gecikmeye neden olur. Bu yüzden 4-5 yaşlarında ve okul çağında işitme fonksiyonunun değerlendirilmesi gerekir.
Çocuğunuzun eksik aşısı varsa okula başlamadan yaptırın
Okul öncesi check- up çok önemlidir. İlk basamak, doktor muayenesi ile başlar. Kilo ve boy ölçümü yapılarak çocuğun büyümesi değerlendirilir. Ayrıntılı sistemik muayene ve tansiyon ölçümü yapılır. Tam kan sayımı, demir düzeyi, tam idrar tahlili, kan kolesterol-lipid düzeyi, dışkıda parazit incelemesi, ailesel hikayeye göre açlık kan şekeri, riskli bölgelerde ise kan kurşun düzeyine bakılır. Çocuğun aşı bilgileri veya aşı kartı doktorunuzla paylaşılmalıdır. Eksik aşılar varsa okul öncesi dönemde mutlaka yapılmalıdır.
Göz ile ilgili problemler çocuğunuzun başarısını olumsuz etkiler
Okula öncesi yapılacak göz taramaları ile görme tembelliği, şaşılık ya da yüksek derece kırma kusurları olup olmadığı saptanmalıdır. Kırma kusuru olan veya kayma olan gözün iyi görebilmesi için erken yaşta gözlükle veya ameliyatla düzeltilmesi gereklidir. 9-10 yaşına kadar tedavi edilmeyen, kırma kusurları ve şaşılık sonucu gelişen göz tembelliğinin ileri yaşlarda tedavisi mümkün olmamaktadır. Göz sağlığı iyi olmayan çocukların huzursuz, hırçın ve derslerinde başarısız olduğu da unutulmamalıdır.

Okul Öncesi Düzenli Uyku ve Kahvaltı  Önemlidir

Okula başlayacak çocukların uyku düzenin de gözden geçirilmesi önemlidir. Okul süresince çocukların erken yatıp, sabah erken uyanmaları sağlanmalı ve iyi bir kahvaltı için aile fertleri ile birlikte kahvaltı alışkanlığı oluşturulmalıdır. Fazla televizyon izleme, bilgisayar başında uzun vakit geçirmesi okul başarısına katkı sağlaması açısından önlenmelidir. 
Okula yeni başlayan çocuklarda alerji riskine dikkat edilmelidir
Okula yeni başlayan küçük yaştaki çocuklarda yeni bir ortama girmenin yarattığı birtakım sıkıntılar olabilir. Çocuklar bu dönemden önceki hayatlarında karşılaştıklarından çok daha fazla uyaranla karşılaşabilmekte, bunlarla ilgili sağlık sorunları yaşayabilmektedir. Ancak bağışıklık sisteminde altta yatan bir rahatsızlığı olmayan çocuklarda ya da alerjen duyarlılığı gelişmeyenlerde bu sıkıntılar zamanla azalabilmekte ve herhangi bir komplikasyona neden olmamaktadır.

Ağır okul çantalarına dikkat!

Ağır okul çantaları çocuklarda 'skolyoz' olarak adlandırılan omurga eğriliklerine neden olabilir. Okul çantası sırtta ve omuzlarda ağrıya neden olmayacak ağırlıkta olmalıdır. Eğer çocuğun okul çantasını yanında taşınması gerekiyorsa 12 yaşına kadar 4 kg'ı, 15 yaşına kadar da 5 kg'ı geçmemelidir. Ayrıca çocukların sınıfta ders dinlerken masaya dayanmamaları, arkalarına yaslanarak, dik oturmaları gerektiği mutlaka onlara anlatılmalıdır.

Uzman Doktor Önder İnan; ateş, öksürük, halsizlik, kusma gibi ani belirti veren hastalıklarda çocukların vakit kaybetmeden Acil servise getirilmelerini, o an bir Çocuk Doktoru olmasa dahi uzman bir hekimin çağırılarak tedavisinin yapılabileceğini belirtti.