Denizli'de özel bir hastanede görev yapan Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Kemal Kul, reflü hastalarını Ramazan ayında sahur ve iftarda yediklerine ve içtiklerine dikkat etmeleri konusunda uyardı.
Reflü hastalarının özellikle uzak durması gereken gıdalardan söz eden Kul, hastaların tedavi ve beslenmenin birbiriyle uyumlu olması gerektiğini vurguladı. Kul, "İftar ve sahurda tuz içeriği yüksek olan turşu, salamura gıdalar, yağ ve tuz oranı yüksek olan pastırma, sucuk gibi besinler, şeker oranı ve kalorisi yüksek olan kurabiyeler, hamur tatlıları gibi yiyeceklerden uzak durulması gerekmektedir" dedi.
Oruç öncesinde belirgin yakınmaları olmayan fakat oruç sırasında giderek artan şikayeti bulunan hastaların mutlaka doktora başvurması gerektiğini hatırlatan Kul, su tüketiminin de önemli olduğunu belirtti. Kul, "İftarı bir bardak su ve yanında 1-2 zeytin veya hurma ile açtıktan sonra küçük bir kase çorba içilip, tercihen 15 ile 20 dakika kadar yemeğe ara verilmelidir. Bu süreç içerisinde kişinin açlık hissi azalacak, yiyeceklere saldırma isteği ortadan kalkacaktır. 15 ile 20 dakika sonra normal bir akşam yemeği yenebilir. Izgara et, köfte, balık, kurubaklagil, sebze yemekleri, bol yeşillikli salata, yoğurt, ayran, cacık gibi besinleri içeren bir menü hazırlanmalıdır" açıklamasında bulundu.