Denizli Devlet Hastanesi Diyetisyeni Hasan Yıldız, Ramazan ayı boyunca beslenme düzeninde yaşanan değişiklikler ve uzun süreli açlıktan sonra normal yaşama geçildiğinde dikkatli olunması gerektiğini söyledi.

Ramazan ayında oruç tutanların, Ramazan Bayramı ile birlikte normal beslenme sürecine geçişte yediklerine ve içtiklerine dikkat ederek sağlıklarını tehlikeye atmamaları gerektiğini belirten Denizli Devlet Hastanesi Diyetisyeni Hasan Yıldız bayramda ağır yiyeceklerden uzak durulması gerektiğini söyledi Yıldız: “Ramazan ayı boyunca oruç tutan bireyler beslenme düzeninin değişmesi ve günlük öğün  sayısının düşmesi nedeniyle normal beslenme düzenlerine kavuşmalarıyla birlikte bir anda eskisinden de fazla yemek yeme eğiliminde bulunurlar. Ayrıca değişen yemek düzeni nedeniyle metabolizma hızı yavaşlamakta ve kilo alma eğilimi artmaktadır.  Değişen yemek düzeni ve bayramda ağır tatlıların, kızartma ve hamur işi yiyeceklerin tüketilmesi nedeniyle de özellikle mide – bağırsak şikâyetleri artmaktadır. Bu nedenle bayramda beslenmeye dikkat edilmelidir” dedi.
Bayramda Kendinizi Frenleyin
Diyetisyen Hasan Yıldız Ramazandan sonra nasıl beslenilmesi gerektiğini de söyledi. Yıldız “ Ramazan ayı boyunca günde 16 saat aç kalan ve iki öğünle beslenen vücut, bayramda yenen ağır yemekler ve tatlılar karşısında sağlık açısından çok zorlanmaktadır. Bayramda yapılan ziyaretlerde aşırıya kaçarak yenen tatlılar, dolmalar, börekler normal sağlıklı bir insanı bile rahatsız edebilirken, hipertansiyon, yüksek kolesterol,  kalp damar hastalıkları, mide- bağırsak hastalıkları olanların tatlı ve yemek tüketimi konusunda hassas davranmaları gerekir. Bayram sonrasında güne kahvaltı ile başlamak gerekir. Mideyi zorlamayan besinler( peynir, zeytin, domates, salatalık, kepek ekmeği gibi)tercih edilmelidir. Yemekler 3 ana öğün, 3 ara öğün olmak üzere yenmeli ve ana öğünlerde her besin grubundan az miktarlarda tercih edilmelidir. Kızartma gibi yüksek kalorili besinler yerine haşlama, buğulama besinler tercih edilmeli yemekler hızlı tüketilmemeli ve iyi çiğnenmelidir. Bayramda özellikle hamur işleri ve tatlı tüketiminde dikkatli olunmalı tatlı yerine meyve tercih edilmelidir. Sıvı ihtiyacına dikkat edilmeli ve günde 2,5 lt su tüketilmelidir. Kahve ve çay yerine bitki çayları tercih edilmelidir” dedi.