Denizli Devlet Hastanesi Kulak Burun Boğaz  Uzmanı Dr. Uğur Aktaş, ilkbahar aylarıyla birlikte ortaya çıkacak alerjik hastalıklara karşı vatandaşları uyardı.
Doktor Aktaş, baharda çiçeklerin açması, ot ve ağaç polenlerinin havaya karışmasıyla birçok kişide alerjik bulgular ortaya çıktığını, bunun da halk arasında ‘saman nezlesi’ olarak bilinen alerjik nezleyle kendini belli ettiğini söyledi. Burunda kaşıntı, hapşırık, su gibi burun akıntısı, tıkanıklık, gözlerde sulanma ve kızarıklık, baş ağrısı ve yorgunluk gibi şikâyetlerin alerjik nezlenin belirtileri olduğunu belirten Dr. Aktaş, “Özellikle rüzgârlı havalarda, polenler çok uzaklardan taşınabileceğinden havada uçuşan polen miktarı artar ve şikâyetler fazlalaşır. Bu yüzden, rüzgârlı havalarda daha çok korunmayı, gerekmedikçe alerjik nezleli hastaların dışarıya çıkmamasını ya da özel maske takmasını öneriyoruz. Alerjik nezlenin başlangıç bulguları olan; burunda kaşınma hissi, sulu akıntı ve tıkanma şikâyetleri başlar başlamaz uygun antialerjik ilaç ve gerekirse kortizonlu burun spreyleri de eklenerek ilaç tedavisine başlamak gerekir.” Dedi.

Aşıda tedavi yöntemi

Nezlenin bazı kişilerde sadece mevsime bağlı olabilirken bazılarında devamlı hale dönüşebileceğini belirten Doktor Aktaş, “Yaz, kış, bahar ayırmayan alerjik nezle türü de var. Buna birçok alerjik etken sebep olabilir. Özellikle ailede veya akrabalarında astım, egzema, ilaç alerjisi gibi herhangi bir alerjik hastalığı olan varsa ve alerjik nezle belirtileri varsa mutlaka alerjik nezle düşünülmelidir. Çünkü alerjik hastalıklarda genetik önemlidir. Ailede herhangi bir alerjik hastalığın olması risk için yeterlidir. Bu aylarda istenildiğinde alerjik nezleye sebep olan alerjen maddenin ne olduğu bazı testlerle tespit edilebilir. Ama bunlar genellikle havaya karışan ot, çiçek ve ağaç polenleri olduğundan bu test, tedavide çok önem arz etmemektedir. Tedavide burun spreyinin ardından ileri alerji durumlarında, yani tedaviye direnç olduğunda immünolojik tedavi dediğimiz aşı yöntemine başvurulabilir. Bu aşı yöntemi, uzun süreçli (birkaç yıl gibi) tedavi dönemi olup, genellikle hastalar tarafından yarım bırakıldığından tedavi istenilen sonucu vermemektedir. Ayrıca devamlı alerjisi olan kişilerde bronşial astım riski vardır.” Diye konuştu. Alerjik nezlenin pamuk tozları ve ipliklere bağlı olabileceğini, tekstil şehri olan Denizli’de de bu durumun sıklıkla görüldüğünü vurgulayan Aktaş, “Tekstile bağlı alerjik nezlesi olanlar, hastanemizin KBB polikliniğine başvuruyor. Rüzgâr ve toz da alerjik nezleyi tetikliyor, Denizli’de yaşayanların bunu göz ardı etmemesi gerekir." şeklinde konuştu.