Denizli Devlet Hastanesi’ne bağlı 35 yataklı Palyatif Bakım Merkezi’nde yürütülen başarılı çalışmalar uluslararası düzenlenen sağlık kongrelerinin de dikkatini çekmeyi başardı. Palyatif Bakım Merkezi Hemşireleri tarafından tükenmişlik üzerine hazırlanan Psikodrama çalışması Ankara’da gerçekleştirilen Uluslararası Palyatif Bakım Kongresi’nde sunuldu ve büyük bir beğeni topladı. 

Poster çalışmasıyla birlikte Denizli Devlet Hastanesi Palyatif Bakım Merkezi çalışanlarında olumlu gelişmeler yaşandı. Ölümle yaşam arasındaki ince çizgide çalışan, sağlık durumu kötü olan hastaları tedavi etmeye çalışırken aynı zamanda aileleri de teselli eden Palyatif Bakım Merkezi çalışanları içsel yaşadıkları Tükenmişlik Sendromunu Psikodrama çalışmasına dökerek çalışma şartlarını olumluya çevirdiler. Çalışma sonunda merkez çalışanları empati kurabilmeyi, duygularını açığa çıkarmayı, hayatın tadını ve acının tadını birleştirebilmeyi başardılar. Böylelikle kendi içlerinde yakaladıkları mutluluğu hasta ve yakınlarına da yansıtmayı öğrendiler.

Palyatif Bakım Merkezleri Hastanelerin Göz Bebeğidir

Denizli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uz. Dr. Berna Öztürk Denizli Devlet Hastanesi Yönetimi ile birlikte Palyatif Bakım Merkezi’ni ziyaret ederek poster sunumu inceledi ve serviste yürütülen çalışmalar hakkında bilgi aldı. Birliğe bağlı Denizli Devlet Hastanesi’nde 35 yataklı ve Acıpayam Devlet Hastanesi’nde 10 yataklı Palyatif Bakım Merkezi bulunduğuna değinen Öztürk Palyatif Bakım Merkezleri’nin hastanelerin gözbebeği olduğunu söyledi.

Öztürk: “Palyatif Bakım Merkezleri tıbbi ve cerrahi tedavi şansı olmayan hastaların son günlerini daha iyi bir ortamda geçirmesi amacıyla kurulmuştur. Palyatif Bakım  Merkezlerimizde tedavi gören hastaların bu durumunu düşündüğümüzde birimde görevli sağlık çalışanlarının önce işini sevmesi, ekip ruhu içinde hareket etmesi ve hastalara ve yakınlarına pozitif enerji vermesi çok önemlidir. Bu bağlamda merkez çalışanları 4 hafta boyunca Psikiyatri Uzmanı ve Psikologdan aldıkları Psikodrama dersleriyle Tükenmişlik sendromundan kurtulmuşlar, pozitif enerjilerini hasta ve yakınlarına yansıtmayı başarmışlardır. Ben buradan hastalarımız için göstermiş oldukları gayretlerden dolayı Palyatif Bakım Merkezi çalışanlarımızı kutluyor ayrıca yapmış oldukları poster sunumuyla da Denizli’yi uluslararası arenada başarıyla temsil ettikleri için çok teşekkür ediyorum” dedi.