HABERDENİZLİ.COM

İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Denizli Devlet Hastanesi Konferans Salonunda “31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü” nedeniyle bir etkinlik düzenlendi. Etkinliğe; Pamukkale Kaymakamı Hayrettin Balcıoğlu, İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Aytekin Polat, Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanı Op. Dr. İbrahim Emreoğlu, Sağlık Hizmetleri Başkanı Uz. Dr. Burak Altan, Denizli Devlet Hastanesi Yönetimi, KETEM Sorumlu Hekimleri ile çalışanları, Sigara Bırakma Polikliniğine hasta yönlendiren Okul Müdürleri ve öğretmenleri ile sigarayı bırakan vatandaşlar katıldı. Selma Koçoğlu’nun ney dinletisi ile başlayan etkinlikte; Pamukkale KETEM Sorumlu Hekimi Dr. Tülay Alan ve Sigara Bırakma Polikliniği Hekimi Dr. Mustafa Ali Ekiz sigaranın zararları ile sigara bırakma polikliniği hizmetlerine dair bilgiler verdiler. Sigara bırakma polikliniğine başvuran ve sigarayı bırakan hastalar, hikayelerini anlattılar, teşekkür belgelerini protokol üyelerinin elinden aldılar. Yine Pamukkale İlçe Kaymakamlığı’nca İlçedeki Anaokulu ve İlkokullarda yürütülen “Sağlıklı Nefes Sağlıklı Gelecek” projesinde görev alan Sigara Bırakma Polikliniğine hasta yönlendiren Zübeyde Hanım Anaokulu ve Adil Demireren Mustafa Musoğlu İlkokulu Müdürleri ile ekibe teşekkür belgeleri verildi.

“Sigara Hem Sağlığımız Hem Ülke Ekonomimiz İçin Büyük Bir Düşman”

Sigaranın birçok kanser türüne neden olan sağlığımızın en önemli düşmanı olduğunu ifade eden İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk, aynı zamanda Ülke ve ev ekonomisini de olumsuz etkileyen ciddi bir pazar olduğunu söyledi. Öztürk,: “Yıllarca bir Göğüs Hastalıkları Uzmanı olarak sigara ile mücadelenin hep içinde Sigara Bırakma Polikliniği’nin kurucularından biri oldum. Hatta o dönemlerde Türkiye geneli çok güzel projeler hayata geçirdik. Bugüne geldiğimizde artık Servergazi DH ve Acıpayam DH’de de sigara Bırakma Polikliniklerimiz mevcut. Çok yakında Buldan Göğüs Hastalıkları Hastanemizde de açacağız. Birinci basamaklarda ise KETEM’ler de bu poliklinikleri yapıyoruz. Ne yazık ki para vererek sigara ile birlikte ölüm satın alıyoruz. Her yıl Dünya‘da 7 Milyon, Ülkemizde ise 100 bin kişi sigaraya bağlı kanser ve KOAH vb. hastalıklar nedeniyle yaşamını yitiriyor. Ülkemizde şu an sigara içen 17 Milyon kişi olduğu tahmin ediliyor. 1 günde 40 Milyon Dolar, 1 yılda da 15 Milyar Dolar sigaraya para harcıyoruz. Ayrıca sigaraya bağlı hastalıkların tedavisi için Sağlık Bakanlığımızın harcadığı 3 Milyar Dolar’ı da eklersek her yıl Türkiye ekonomisinden 18 Milyar Dolar para çıkıyor ve sigara pazarlayan ülkelerin ekonomisine katkı sağlıyor. Ne yazık ki bize de hastalık ve ölüm olarak geri dönüyor. Bu yüzden Ülke genelinde, Bakanlığımızca, Müdürlüğümüzce ve tabii ki birey olarak sigara ile mücadelemiz devam ediyor. Son dönemde uygulanan yasaklar ile birlikte oranlarımızın iyi olduğumuzu düşünüyorum. Yıllık olarak değerlendirdiğimizde geçen yıl ilimizde sigara bırakma polikliniklerinde toplam 2.134 muayene yapılmış, bunların 1.521’ine farmakolojik tedavi, 613 kişisine danışmanlık hizmeti verilmiş. Farmakolojik tedavi başlananların % 22’i, danışmanlık alanların da % 12’sinin sigarayı bırakmış olduğunu görüyoruz. Bu güzel bir oran. Ama burada özellikle vurgulamak istediğim; sigarayı bıraktıktan sonra aradan yıllar da geçse aldığınız bir nefes sizi bağımlılığa geri döndürür. O bir nefes hayatınızda hiçbir zaman olmamalıdır. Bugün burada hayatının belli bir dönemini sigaraya bağımlı geçirmiş, fakat şuan sağlığını seçmiş sizler emin olunki hem kendi sağlığınız hem sevdiklerinizin sağlığı için siz büyük bir adım attınız. Bu kararlılığınızdan dolayı sizleri tebrik ediyor, hepinize sevdiklerinizle uzun, sağlıklı bir hayat diliyorum” diye konuştu. 

Pamukkale Kaymakamı Hayrettin Balcıoğlu ise konuşmasında Kaymakamlık olarak sigara ile mücadele ettiklerini dile getirerek şöyle konuştu: “Sağlık Bakanlığımız sağlık hizmetleri konusunda çok büyük hizmetler yapmakta. Biz de Pamukkale Kaymakamlığı olarak 64 bin öğrencisi bulunan İlçemizde 2017-2018 eğitim öğretim yılında Yeşilay Denizli Temsilcimiz ile birlikte “Sağlıklı Nefes Sağlıklı Gelecek” projemizi hazırladık. Milli Eğitim Şube Müdürümüzün Başkanlığında çok fedakar bir proje grubu ile İlçedeki Anaokulu ve İlkokullarımızda toplam 20 bin öğrencimiz ile birlikte yaptığımız anketler sonucu 20 bin velimize ulaştık, bunlardan 7 bin 425’inin tütün kullandığını tespit ettik. Yoğun bir çalışmanın sonucunda 550 velimizi Sigara Bırakma Polikliniklerine yönlendirdik. Hedefimizde tabii ki tüm velilerimize sigarayı bıraktırmak var. Bu konuda yoğun şekilde çalışmalarımız devam edecektir. Sağlık teşkilatlarımız vatandaşımızın sağlığı konusunda her geçen gün daha üst seviyede hizmet etmek için çabalıyor. Bu anlamda projemize destek veren tüm sağlık çalışanlarımıza, KETEM birimlerimize teşekkür ederim” dedi.

Etkinlikte sigaraya başlama ve bırakma hikayelerini paylaşan Fatih Mehmet Eldemir, Raşit Öztürk, Oya Cantürk, Gülcan Özkara ve Dilek Tanerler de sigarayı bırakma kararlarından duydukları memnuniyeti dile getirerek hem sağlık hem de maddi anlamda hayatlarında çok değişiklikler olduğunu anlattılar. Dilek Tanerler; sigaradan dolayı çocuk sahibi olamadığını ve 3 ay önce Pamukkale KETEM Sigara Bırakma Polikliniğine başvurup sigarayı bıraktıktan sonra ise hamile kaldığını, bu karar ile yeniden doğduğunu sözlerine ekledi.