Denizli Devlet Hastanesi Çocuk Psikiyatri Uzmanı Dr. Ülkü Akyol Ardıç, yaşına göre iletişim alanlarında diğer çocuklara göre gecikmeler olan çocuklarda otistik bozukluk olabileceğini belirtti.

Denizli Devlet Hastanesi Çocuk Psikiyatri Uzmanı Dr. Ülkü Akyol Ardıç, yaşına göre iletişim alanlarında diğer çocuklara göre gecikmeler olan çocuklarda otistik bozukluk olabileceğini söyledi. Denizli Devlet Hastanesi Çocuk Psikiyatri Uzmanı Dr. Ülkü Akyol Ardıç, 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü nedeniyle bir açıklama yaptı. Otizmin, sosyal ve iletişim becerilerinin oluşmasını etkileyen bir gelişim bozukluğu olduğunu belirten Ardıç, şöyle konuştu: "Otistik bozukluk, çocukluk çağının nörogelişimsel bozukluklarından biridir. Otizm genellikle çocuk iki yaşını doldurana kadar belirti verir. Otistik çocuklar genelde öğrenme zorluğu ve algılama bozukluğu çeker. Bu çocukların büyük bir kısmında farklı seviyelerde zeka geriliği görülebilir. Zeka seviyeleri normal otistik çocuklar da vardır. Ancak genel zeka seviyeleri ne olursa olsun, otistik çocuklar çevrelerindeki dünyayı algılamakta zorluk çekerler" dedi.

Otistik bozukluğun, sosyal ve iletişim alanındaki bozukluklar ve tekrarlayıcı davranışlarla kendini gösterdiğini belirten Çocuk Psikiyatri Uzmanı Dr. Ülkü Akyol Ardıç, şunları söyledi: “ Eğer çocuğunuz yaşıtlarına göre konuşmada geciktiyse, gülümsediğinizde size gülümsemiyorsa, gösterdiğiniz oyuncağa dikkat etmiyorsa, kendi halindeyse, diğer çocuklarla çok ilgilenmiyorsa, seslendiğinizde dönüp bakmıyorsa, sizinle konuşurken göz teması kurmuyorsa ve özellikle sallanma şeklinde tekrarlayan hareketler yapıyorsa muhakkak bir çocuk ve ergen psikiyatrisi uzmanına danışın. Çünkü, otistik bozukluk erken yaşta tanı konulduğunda tedaviyle güzel sonuçlar alınma ihtimali olan bir hastalıktır” diye konuştu. HOROZ