Denizli Devlet Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doktor Mehmet Beşir Türkmen, genellikle menopoz sonrası dönemdeki kadınları etkilediği bilinen osteoporozun (kemik erimesi) erkeklerde de görülen bir iskelet sistemi hastalığı olduğunu söyledi. Yapılan araştırmalarda kadınlar kadar sık olmamakla birlikte erkeklerin üçte birinin yaşam boyu osteoporoza bağlı kırık riski taşıdığının belirlendiğini ifade eden Doktor Türkmen, “Osteoporoz, erkeklerde kemik hücrelerinin daha yoğun olması, kadınlardaki menapoz gibi hayatlarını etkileyen ani bir hormonal kesinti durumunun olmaması ve kadınlara göre daha kısa yaşam süreleri nedeniyle daha az görülmektedir. Kadın osteoporozundan hormonların kesilmesi sorumluyken, erkeklerde çeşitli risk faktörleri ya da ikincil birtakım sebepler ön plana çıkmaktadır. Yaşlanma, cinsiyet hormon bozukluğu, tiroid hormon bozuklukları, ince vücut yapısı, aşırı alkol kullanımı, osteporoza neden olan kortizon ve benzeri ilaçların kullanımı, hareketsiz yaşam, kalsiyumdan fakir beslenme erkekte kemik erimesi riskini artırmaktadır.” dedi.

Kalça kırıklarına dikkat

Osteoporoza bağlı kırıkların en sık kalça, omurga ve el bileğinde ortaya çıktığını vurgulayan Türkmen, omurga kırıklarının çoğu zaman sinsi biçimde olup, sonrasında gelen kırıkların omurgada şekil bozukluğuna ve kamburluğa neden olabildiğini söyledi. Türkmen: “Osteoporoza bağlı kırıklardan en tehlikeli sonuçlara neden olanlar kalça kırıkları. Erkeklerde görülen kalça kırıkları dünyada görülen tüm kalça kırıklarının üçte birini kapsamaktadır. Kalça kırıkları daha ileri yaşlarda (genellikle 70 yaş sonrası) ortaya çıkıyor, kişiyi uzun süre yatağa bağlayabiliyor, cerrahi müdahale gerekebiliyor ve alınan tüm önlemlere karşın kırık geçirenlerin dörtte biri olaydan sonra bir yıl içinde kaybedilebiliyor” diye konuştu.

Tedavi edilebilen bir hastalık

Osteoporozun hem korunabilinen hem de tedavi edilebilen bir hastalık olduğunu ifade eden Türkmen, erkeklerde osteoporoz gelişimini önlemek için yapılması gerekenleri şöyle anlattı: “Erkeklerde çocukluktan itibaren kemik kütlesinin artırılmaya çalışılması, bu amaçla kalsiyum alımı ve fiziksel aktivitenin artırılması gerekir. Ayrıca egzersiz teşvik edilmeli ve ideal vücut ağırlığı sağlanmalıdır. Özellikle yaşlı erkeklerde yaşam tarzı değiştirilmeli, alkol, sigara tüketimi sonlandırılmalı, altta yatan diğer sağlık sorunları çözümlenmeye çalışılmalı- özellikle hormonal bozukluklar düzeltilmeli, osteoporoza neden olan ilaçlar azaltılmalı veya kesilmelidir. Germe, güçlendirme, vücut ağırlığı ile yapılan aerobik egzersizler, denge koordinasyon egzersizleri yapılmalıdır. Ayrıca erken tanı ve etkin tedavi için daha önce kırık geçirmiş olan erkekler, 70 yaş üzerindekiler ve osteoporoz veya düşme açısından risk altında olan erkeklerde mutlaka kemik mineral ölçümü ile kemik erimesi taraması yapılması gerekmektedir” dedi.