HABERDENİZLİ.COM

Acıpayam ilçesinde geçirdiği trafik kazanın ardından tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden 19 yaşındaki Samet Acar'ın karaciğeri, akciğeri, kalbi, iki böbreği, korneaları Sağlık Bakanlığı tarafından gelen özel ekip tarafından başarılı bir operasyonla alındı. Özel Denizli Cerrahi Hastanesi Anastezi Doktoru Osman İlhan, başarılı bir çalışma ile bağışlanan organların ihtiyaç sahibi hastalara verildiğini ve şu ana kadar hastalarda organlar hakkında sorun olmadığını belirti.



KENDİLERİ TALEP ETTİLER

İlhan, "19 yaşında kaza sonucu beyim ölümü gerçekleşen hastamızdı. Bir buçuk gün bizde yattı ve beyin ölümü gerçekleşti. Pek çok defa görmediğimiz bir şekilde ailenin kendi talebi ile organlarını bağışlayacaklarını söylediler. Biz de yaptığımız araştırmalar sonrasında, organ koordinatörlüğü konusunda İzmir Bölge Koordinasyon Merkezine bağlıyız. Onların üstün çalışması ile çok kısa bir sürede yaklaşık 3 saat içerisinde, tüm organlar ile ilgili gerekli araştırma yapıldı. Bunun sonucunda biz gereken organları gereken hastalara yönlendirmeye başladık. Bu konuda Sağlık Bakanlığının çok ciddi bir organizasyonu var. Organları vereceğimiz hastanın merkezi, hekimleri pazartesi gecesi saat 00.45'de bütün ekipler ameliyathanede hazır vaziyetteydi. Biz de kendilerine anestezi olarak ve cerrahi olarak gereken desteği verdik. Sabaha karşı 06.00 gibi çocuğumuzun bütün organları uygun bir şekilde alınmış ve gereken yerlere yola çıkmıştı. Daha sonra ailenin hassasiyetleri doğrultusunda cenazeyi kendilerine teslim ettik. Öğrendiğimiz kadarı ile de organları naklettiğimiz hastaların büyük bir çoğunluğunda yakın dönem için problemler görünmüyor. Hastamızın karaciğeri, akciğeri, kalbi, iki böbreği, korneaları alındı. Pankreas ve ince bağırsak da alınabilirdi ancak, mevcut kan grubuna uygun alıcı olmadığı için onlarla ilgili herhangi bir işlem yapılmadı. Normal şartlarda pankreas ve ince bağırsak da herhangi bir hastaya nakledilmek için oldukça uygundu. Alınan tüm organlar oldukça sağlıklıydı. Çocuğumuzda çok güzel bakmış kendisine. Hiçbir problem olmadan gerekli organları alındı ve işlemleri yapıldı" dedi.

Baba Adem Acar ise, "Acımız çok büyük. Bunun tarifi yok. Ama organlarıyla hayat verecek olmasından dolayı da gururluyuz" dedi.