Mevsim geçişi ile birlikte oluşan ani hava değişikliklerinin soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıkların yaygınlaşmasına sebep olduğu belirtildi.
Denizli İl Sağlık Müdürü Dr. Mahmut Tekin, grip hastalığının, virüs mikroplarının neden olduğu solunum yolu ile bulaşan ve günlük yaşantımızı olumsuz etkileyen bir hastalık olduğunu söyledi. Soğuk algınlığının, 3-4 günde, gribin genellikle bir haftada kendiliğinden geçtiğini belirten Tekin, şöyle konuştu:"Grip, ani başlar ve 39 derece veya üzeri ateş, üşüme, titreme, kırgınlık, yorgunluk hissi, öksürük, burun akıntısı, boğaz ağrısı, kas ve eklem ağrısı ile kendini gösterir. Soğuk algınlığı ise, yetişkinlerde ateş görülmez, boğaz ve baş ağrısı, kuru öksürük, hapşırma, burun tıkanıklığı ve akıntısı, daha hafif olarak halsizlik ve bitkinlik gibi belirtilerden ikisi veya daha fazlası görülebilir. Bağışıklık sistemi problemi olan kişiler, kalp, akciğer ve böbrek yetmezliği gibi kronik hastalığı olanlar, şeker hastaları, yaşlılar, astım hastaları grip hastalığı yönünden risk grubundadır. Grip sonrasında orta kulak iltihabı, sinüzit, zatürre gibi bakteri kaynaklı enfeksiyon hastalıklar da gelişebilmektedir. Gripten korunmak için risk grubundaki kişiler başta olmak üzere grip aşısını önermekteyiz. Vatandaşlarımız bu aşıyı Eylül, Ekim, Kasım aylarında yaptırabilirler."
Solunum yolu ile bulaşan bu tür hastalıklardan korunmamın en önemli şartının temizlik olduğunu kaydeden Tekin, şunları söyledi: "Ayrıca, mevsimine göre giyinmeye, vücut direncimizi düşürmemek adına yeterli ve dengeli beslenmeye, dinlenme ve uyku saatlerine, sportif aktivitelerde bulunmaya özen göstermeliyiz. Ellerin sık sık yıkanması, öksürürken veya hapşırırken ağız ve burnun mendille kapatılması, hasta kişilerin ilk 3-4 gün kalabalık ortamlara girmemeleri gibi alacağımız küçük ama önemli tedbirlerle hastalıkların topluma yayılmasını engelleyebiliriz."