Özel Denizli Tekden Hastanesi'nde hizmet kapasitesi her geçen gün artarken, çok zor cerrahi operasyonlar başarıyla gerçekleştiriliyor.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Hastanenin genel cerrahi uzmanı Prof .Dr.Burhan KABAY, laparoskopik fıtık tedavisinin, hastaya ve cerraha büyük rahatlık sağladığını belirtti. Karın ön duvarında  fıtığı olan  bir hastaya laparoskopik yama onarımı yaptığını belirten Kabay, bu yöntemin en büyük yararının ise hastanın ameliyat sonrasında karnında  yara izinin olmaması, daha az ağrı çekmesi ve hızla iyileşme sürecine girmesi olduğuna dikkat çekti.
Prof. Dr. Burhan Kabay, "Laparoskopik fıtık onarımı, üç adet küçük kesi, laparoskopi teknolojisi ve yamanın kullanıldığı yeni bir yöntem. İçi boş bir boruya benzetebileceğimiz kanülün içinden yerleştirilen ve özel bir kameraya bağlanmış olan teleskop, cerrahın fıtık ve çevre dokularını bir monitörden görebilmesini sağlıyor. Cerrahın fıtığın oluştuğu yerde çalışabilmesini sağlamak amacıyla bölgeye iki kanül daha yerleştiriliyor. Fıtık, karın içinden onarılıyor. Günümüzde laparoskopik fıtık onarımı sonrası etkin ağrı kontrolünün sağlanması ve hareket etmenin cesaretlendirilmesiyle günlük aktiviteye çok erken geri dönülebiliyor. Öyle ki hastalar artık 24 saat içerisinde banyo dahil tüm hijyenik gereksinmelerini kendi başlarına karşılayabiliyor, 2-3 gün içerisinde günlük işlerini yapabiliyor" diye konuştu.
Görüşlerini belirten hasta yakınları ise bu tür cerrahi operasyonlar için  büyük kentlere gitmekten kurtulduklarını belirttiler.

REFLÜ TEDAVİSİNNDE KAPALI AMELİYAT DÖNEMİ

Özel Denizli Tekden Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Burhan Kabay, kapalı reflü ameliyatları için şunları söyledi:  “Eskiden açık yöntemle yapılan bu ameliyatlar, gelişen teknoloji ile beraber kapalı yöntemle rahatlıkla uygulanmaktadır. Kapalı yöntem ile reflü ameliyatı yapan cerrahların sayısının artmasıyla beraber bu yöntem çok daha yaygın hale gelecektir. Ayrıca hasta memnuniyet oranın en yüksek olduğu ameliyatlardan birisidir.” diye konuştu.
Başarılı geçen ameliyatlar sonucunda hastanın 1 gün içerisinde taburcu edileceğini ifade eden Prof. Dr. Kabay,Mide-yemek borusu birleşim bölgesinde anatomik bir bozukluk nedeniyle mide içeriği yemek borusuna geri kaçmakta, bu da yemek borusunda hasar oluşturmaktadır. Bu kimseler sürekli ilaç kullanmak zorundadırlar. Hayat kalitesini bozan ve uzun yıllar içerisinde yemek borusu kanserine neden olabilecek bir rahatsizlıktır. Cerrahi tedavi hastayı ilaç kullanmaktan kurtaran bir tedavi seçeneğidir. “Gereğinden fazla beslenme; sağlıksız ve düzensiz yemek alışkanlıklarımızdan dolayı reflü rahatsızlığını giderek toplumda artmaktadır” diye uyarılarda bulundu.
Açık yöntem ile yapılan reflü ameliyatı oldukça zor ve hasta açısından da ağır. Hastanede kalış süresi artığı gibi iyileşme süresini de uzatıyor. Kapalı yöntemle reflü ameliyatı ise bu artılarında dolayı günümüzde altın standart haline gelmiştir.” şeklinde konuştu.
LAPAROSKOPİK NİSSEN FUNDOPLİKASYONU YÖNTEMİ NEDİR?
Laparoskopik Nissen Fundoplikasyon ameliyat karından yapılan ancak karın kesilmeden, 0.5 ve 1 santimetrelik küçük noktalardan girilerek mide girişine 360 derecelik bir kapak düzeneği oluşturulmasına işlemine denir. Böylece yemek borusunun ileri doğru olan dalga hareketi ile gıdalar mide içine itilir ancak geri kaçış engellenerek mide asidinin yemek borusuna girişi önlenilir. Laparoskopik reflü ameliyatlarında ortalama süresi 35–40 dakikadır. Sonrasında hasta uyandırılır ve yaklaşık 30 dakika İçinde odasına alınır. 6 saat sonra odasında yürütülür ve geceyi hastanede geçirir. Birinci gün sabah hafif bir kahvaltı sonrasında evine gidebilir durumdadır.
LAPAROSKOPİK YÖNTEMLE BAŞKA AMELİYATLAR YAPILMAKTAMIDIR?
“Apandisit, dalak, böbrek üstü bezi ve ince ve kalın barsak” ameliyatları da başarıyla gerçekleştirilmektedir.