Denizli Devlet Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Avni Can Karaca, Karaciğer kistlerinin, doğuştan olabileceği gibi kanserden, iyi huylu parazit kistlerine kadar çeşitli hastalıklar nedeniyle oluşabileceğini ve karaciğer kistleri ile ilgili bilinmesi gereken en temel şeyin, mutlaka sebebinin belirlenmesi ve adının konulması gerekliliği olduğunu ifade etti.
Op. Dr. Karaca, "Bu çok çeşitli kistler arasında ülkemizde hayvancılığın yaygın ve hijyen koşullarının yeterli olmaması nedeniyle oldukça sık rastlanan hidatik kist hastalığına yani yaygın olarak bilinen adıyla köpek kisti hastalığına özellikle vurgu yapılması gerekir. Hidatik kist hastalığı, aslında parazite bağlı bir hastalık olup, tamamen iyi huylu bir hastalıktır. Kansere zemin oluşturmaz ve kanserleşmez. Hastalık esas olarak köpek gibi etçil hayvanların barsaklarından dökülen yumurtalar ile kirlenmiş sebze ve meyvelerin iyi temizlenmeden tüketilmesi ile ağız yolunda vücuda girer ve barsaklardan emilerek ilk durağı olan karaciğere ulaşır. Zaman içerisinde kistin büyümesi ile vücutta kiste karşı oluşan alerjiye bağlı kaşıntılar, karın ağrısı, karında dolgunluk hissi, erken doyma gibi aslında herhangi bir hastalığa özgü olmayan ve bu sebeple de çoğunlukla gözden kaçan bulgular olabilir" dedi.

"TEDAVİ OLUNMAZSA CİDDİ SONUÇLAR DOĞURABİLİR"

Hidatik kist hastalığının, tedavi edilmezse ciddi sorunlara yol açabildiğine vurgu yapan Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Avni Can Karaca, "Kistin herhangi bir darbe ile yırtılması halinde solunum durmasına kadar gidebilecek şiddetli alerjik reaksiyonlar oluşabilir. Yine kistin yırtılması ile parazit tüm karın zarına yayılıp, bazen tam tedavisi mümkün olmayan abdominal hidatitoz durumuna yol açabilir. Kist içeriği enfeksiyon kaparak abseleşebilir ve acil ameliyat gerekliliği doğurabilir. Bu durum özellikle yaşlı hastalarda ölümcül olabilir. Kist ana safra yollarından birine açılarak genç ve sağlıklı bireylerde dahi ölümcül olabilecek safra yolu enfeksiyonlarında veya safra yollarını tıkayarak sarılığa neden olabilir. Son olarak kist, karaciğerin girişindeki ana damarsal yapılara baskı yaparak hayatı tehdit edici sorunlar doğurabilir" dedi.

"TEDAVİNİN BAŞARISI İLAÇ KULLANMA SÜRESİ İLE ARTAR"

Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Avni Can Karaca, hidatik kist hastalığının tedavisinin, hastalığın yerleşimine, boyutuna, radyolojik görüntüsüne ve tipine göre oldukça fazla değişiklik gösterdiğini kaydederek sözlerini şöyle tamamladı: "Tedavinin başarısı ilacı kullanma süresi ile artar. Bu nedenle ilaç tedavisi seçilecekse en az 6 ay süre ile uygulanmalıdır. Ancak tedavide kullanılan ilaçlar karaciğer için zararlı ilaçlar olduklarından ve bunun dışında da başka ciddi yan etkileri olduğundan mutlaka doktor denetiminde ve 3-4 haftada bir kan tahlili kontrolleri ile kullanılmalıdır. Boyutu 2 ila 4 santimetre arasında olan kistler için de ilaç tedavisi denenebilir ancak etkinliği 2 santimetreden küçük kistlerde olduğu gibi yüksek değildir. Bu nedenle birçok cerrah, kistin tamamını çıkarmaktan kaçınıp sadece içini boşaltmakla yetinmektedir. Bu yöntem daha güvenli olsa da hastalığın bu şekilde tekrar etmesi olasılığı çok yüksektir. Bu nedenle bu hastalığın tedavisinde bu konuda deneyimli bir cerraha danışmak ameliyat güvenliği ve tedavi başarısı açısından çok önemlidir."