Pamukkale Üniversitesi Hastanesi bünyesinde 4 milyon lira yatırım yapılarak kurulan kök hücre nakil ünitesinde bir yılda 19 hasta sağlığına kavuşturuldu. Ünitede yaklaşık altı ay tedavi gören 66 yaşındaki emekli Şevket Cengiz, kök hücre nakliyle hem kan kanserini hem de prostat kanserini yendi. Ünitenin tanıtım toplantısı hastane bünyesindeki Fahri Gökşin Onkoloji Binasında yapıldı. Tanıtım toplantısına Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Keskin, Pamukkale Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Uğur Koltuksuz, Hemotoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr İsmail Sarı, hastalar ve hasta yakınları katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Pamukkale Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Uğur Koltuksuz, 1 Nisan 2011’de Sağlık Bakanlığı’ndan ‘Kemik İliği Nakli Merkezi’ ruhsatı alan ünitenin 20 kişilik uzman ekiple çalışmalarına devam ettiğini söyledi. Ünitede kan kanseri türleri, akut lösemi hastalıkları ile ilgili kök hücre nakillerinin yapıldığını anlatan Başhekim Koltuksuz, “Hastanemiz kök hücre naklinde de büyük başarılar elde etti. Bir yıl gibi kısa bir sürede birisi 78 yaşında olmak üzere toplam 19 hastaya kök hücre nakli yapıldı. Hastaların tamamında yüzde yüz başarı elde edildi. Ünitemiz sayesinde hastalarımız başka illere gitmek zorunda kalmıyor. Kendi şehirlerinde rahatlıkla tedavi olabiliyorlar” dedi.

Ege Bölgesinde en fazla yatağa sahip

Ünitenin 1 yoğun bakım olmak üzere toplam 7 yatak kapasitesine sahip olduğunu, bu özelliği ile Ege Bölgesi’nin en fazla yatağına sahip ünite unvanını da kazandığını belirten Hemotoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr İsmail Sarı, İzmir, Isparta, Manisa, Muğla, Burdur, Afyon, Uşak ve Kütahya’dan hastaların geldiğini söyledi. Kök hücre naklinde bölge hastanesi olmayı hedeflediklerini vurgulayan Doç. Dr Sarı, “Kök hücre naklinde 2-3 yıl öncesine kadar ülke olarak çok kötü durumdaydık. Özellikle lösemi hastaları tedavi görmede ve nakil yaptırmada çok fazla sıkıntı yaşıyordu. Son yıllarda kök hücre naklinde büyük yol alındı. 10 yıl önce yılda 200-300 kök hücre nakli yapılabiliyorken, 2011 yılında 2 binin üzerinde nakil yapıldı. Bir yıl önce açılan ünitemizde kişinin kendi kök hücrelerinden alınan sağlam kök hücreler yine kişinin kendisine nakil yapılıyor. Kardeşler dışındaki kişilerden alınan kök hücrelerin naklinin yapılması içinde çalışmalarımız sürüyor” dedi.

İki kanseri kök hücreyle yendi

Tanıtım toplantısına katılan 66 yaşındaki emekli işçi Şevket Cengiz’de kök hücre nakliyle hem kan kanserini, hem de prostat kanserini yendiğini söyledi. Prostat kanseri tedavisi görürken kan düşüklüğü şikâyeti ile gittiği hastanede kan kanseri teşhisinin konulduğunu anlatan Cengiz, “Üniversite hastanesinde kök hücre nakli oldum. Prostat kanserim kemoterapi ile devam edecekti. Ancak kök hücre nakliyle birlikte prostat kanserinde de iyileşme oldu. Şimdi kendimi çok iyi hissediyorum. Doktorlarımız ünite çalışanları burada canla başla çalışıyor” şeklinde konuştu.