Kavurucu çöl sıcaklıklarının insanları esir aldığı bu Ramazan ayında evlerde ve ofislerde derde derman klimalar imdada yetişiyor. Vakitlerini araç üzerinde geçiren sürücülere ve yolculara klima ile ilgili hayati bir özellik açıklandı. 

Sıcak mı sıcak yaz günlerinde yolculuk yapmak için aracınıza bindiniz. Araçtaki sıcaklığı fark ettiniz. Aracın kapısını açtığınız andan itibaren yüzünüze gelen sıcaklığın dışarıcı kavurucu sıcaklıktan daha fazla olduğunu göreceksiniz. Uzmanların tavsiyesi burada devreye giriyor. Araca girer girmez klimayı sonuna kadar açıp camları açmazsanız hata edersiniz. Bu önü alınmaz rahatsızlıklara neden olabilir. 

Uzmanlar, aracın gölgedeyken 400-800 mg aralığında bulunan benzen (hidrokarbon) miktarının 16 dereceden daha sıcak havalarda (günümüzde çok çok fazla) güneşin altındayken 2000-4000 mg'a ulaşabiliyor.

Güneşin altında ısınan otomobilimize bindiğimiz an klimayı açıp camı da açmadan nefes almaya başlarsak. Farketmeden zehirlenmiş olabiliriz. Bu bilmeden teneffüs ettiğimiz hava doğrudan böbreklerimizi, ciğerlerimizi ve kemikdokumuzu etkiliyor.

Bu nedenle sağlık uzmanları, taşıtımıza ilk kez bindiğimiz zaman klimayı açmadan önce camları açarak arabayı havalandırmamız gerektiğini söylüyor. Böylece olası tehdit içeren bu hava, camlardan dışarı çıkmış oluyor ve sağlığımızı tehlikeye sokmuyor.