Kış aylarının gelmesi ile birlikte havalarında soğumaya başlamasının ardından beslenme konusu da önem kazandı. Özel Denizli Tekden Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Meryem Güç, kış aylarında  kişilerin nasıl beslenmesi gerektiğini, besinlerin faydalarını anlattı.

YOĞURT VE KEFİR BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİR

“SARIMSAK KALP ADELELERİNİ GÜÇLENDİRİR”

Kış aylarında sofraların ve yemeklerin vazgeçilmezi olan sarımsakın bağışıklık sistemini güçlendirdiğini belirten Diyetisyen Meryem Güç, ” Güçlü bir antibiyotik olduğu için enfeksiyonlara karşı savaşarak bağışıklık sistemini güçlendirir.Kan dolaşımını hızlandırır böylece kalp krizi ve felç geçrmeye neden olabilecek damar tıkanıklıklarının önüne geçer. Kansere yakalanma riskini azaltır. Kabızlığı önler. İdrar söktürücü özelliği vardır. Kandaki kolesterol seviyesini düşürür.Kalp adelelerini güçlendirir. Akciğer, karaciğer, safra kesesi ve kalp gibi önemli organları güçlendirir. Yüksek tansiyonu düşürür” dedi. 

“SOĞAN BÜNYEYİ TEMİZLER”

Soğanın hastalıklara karşı vücut direncini yükselttiğini söyleyen Güç,”Kolesterolün dengelenmesini sağlayarak inme, felç ve kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltır. Sindirim sistemi için çok faydalıdır, bağırsaklardaki iltihapları temizler ve içerdiği lifler sayesinde mide sağlığını korur. Antibiyotik özelliğinden dolayı genel anlamda bünyeyi temizleme özelliği vardır. Serbest radikallere karşı çok etkilidir. Cilt sağlığı için önemli bir besin kaynağıdır, hücrelerin yenilenmesi ve hastalıklara karşı direncini arttırır” ifadelerini kullandı.

“KEREVİZ KALP VE DAMAR SAĞLIĞI İÇİN ÖNEMLİ”

Kalp ve damar sağlığı için önemli bir besin kaynağı olan kerevizi de tavsiye eden Tekden Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Meryem Güç,”Kalp damar sağlığını korumak açısından çok faydalıdır. Karaciğerin temizlenmesini sağlar. Antioksidan özelliğinden kaynaklı serbest radikallere karşı vücut direncini arttırır.

MAYDANOZ KANSERE KARŞI KORUYUCUDUR

Maydanozun kansere karşı koruyucu bir besin olduğunu belirten Diyetisyen Meryem Güç,” Maydanoz yaprakları kolesterol ve yağ içermez. 100 gr maydanoz günlük folat gereksiniminin yüzde %38ini karşılar. A, C, K vitamininden zengindir. Antiseptik özelliği vardır. Antioksidan içeriği sayesinde kansere karşı koruyucudur. Beta karoten ve c vitamini içeriği sayesinde anti-inflamatuar özelliği bulunuyor.Beta karoten ve c vitamini içeriği sayesinde anti-inflamatuar özelliği bulunuyor. “ şeklinde konuştu.

ENGİNAR KEMİKLERİ GÜÇLENDİRİR

Enginarın faydalarını da anlatan Beslenme ve Diyet Uzmanı Meryem Güç,” Sindirim sistemini güçlendirir. Kötü kolesterolü (LDL) düşürür. Mide ve bağırsakları temizler şişkinlik ve gaz oluşumunu azaltır. Mide ve bağırsakları temizler şişkinlik ve gaz oluşumunu azaltır. Sodyum, potasyum, kalsiyum, demir, bakır bakımından zengindir. Antioksidan içeriğiile tüm organların temizlenmesini sağlar. K vitamini içeriği ile kemikleri güçlendirir. Karaciğer detoksu sağlar. Lif içeriği yüksek olduğu için tokluk hissi sağlar.

HAVUÇ MİKROP VE VİRÜSLERE KARŞI MÜCADELE GÜCÜNÜ ARTIRIR

Havucun mikrop ve virüslere karşı mücadele gücünü artırdığını söyleyen Özel Denizli Tekden Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Meryem Güç ,”A vitamini ve beta karoten açısından çok zengin olan havuç, kanser gibi birçok hastalık için bir şifa kaynağıdır. Cilt ve göz sağlığı için de oldukça yararlıdır. Özellikle kış aylarında havucu günlük olarak tüketmemiz, sağlığımız açısından oldukça yararlı olacaktır. Çünkü havuç, hem vücuttaki toksinlerin dışarı atılmasını sağlar hem de mikrop ve virüslere karşı mücadele gücünü artırır”dedi.

TURUNÇGİLLER BAĞIŞIKLIK SİSTEMİMİZİN GÜÇLENMESİNE YARDIMCI OLUR

Turunçgillerinde önemine değinen Diyetisyen Meryem Güç,” Portakal, mandalina, greyfurt,limon gibi meyveler; C vitamini bakımından çok zengindir. Dolayısıyla, bağışıklık sistemimizin güçlenmesine yardımcı olurlar ve olası enfeksiyonlarla savaşırlar. Vücudumuz C vitamini üretmez ve depolamaz; bu yüzden bu vitamini vücudumuza almamız, beslenmemizde turunçgillere mutlaka yer vermemiz gerekir” dedi.