Denizli'de Keçi Yetiştiricileri Birliği ve Edem Dondurmaları Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Öner Birliğe üye keçi üreticilerinin, keçi sütünü daha da kolay ve yüksek fiyattan satması için de yeni ürününün büyük bir fırsat olduğunu belirten Hasan Öner, “Denizli’de 1200 üreticimizde 151 bin keçimiz bulunuyor. Keçi sütü insan sağlığı açısından çok faydalı. Keçi sütünün daha kolay satılması, fiyatının yükselmesi ve üreticilerin daha çok para kazanması için yeni ürün arayışına girdim. İki yıllık çalışmamın sonunda yüzde yüz keçi sütünden yapılan yoğurttan dondurma üretmeyi başardım. Yeni sezona da yeni ürünümle gireceğim. İlk kez satışına başlayacağım ürünümden bu yıl 100 ton satmayı hedefledim. Denizli, Bursa, Balıkesir, Antalya ve İzmir’deki 350 satış noktasında birden satışa sunacağım, keçi yoğurdundan ürettiğim dondurmanın kilogramını 20 liradan satacağım. Sade ve meyveli olarak satışa sunacağım, dondurmayı daha çok diyet yapanlara, halilelere ve çocuklara satmayı planladım. Keçi sütü anne sütüne en yakın besin maddesi olduğundan içindeki vitamin ve minareleri çok yüksek. Hamile ve gelişim çağındaki çocuklar için çok değerli bir ürün. Bir kilogram normal dondurma üretiminde 200 gram şeker kullanırken, keçi yoğurdundan dondurma üretirken 60 gram şeker kullanıyoruz. İçindeki şeker oranının düşüklüğü nedeniyle de diyet yapanlar bu dondurmadan rahatlı istedikleri kadar yiyebilecekler” dedi.

Ege Bölgesinin en büyük dondurma üreticisi

Edem Dondurmaları olarak Ege Bölgesinin en büyük dondurma üreticisi durumunda olduklarını belirten Hasan Öner, “Denizli’de 66 çeşit dondurmadan yılda 600 ton üretim yapıyoruz. Üretimimizin tamamında da Denizlili üreticiler tarafından üretilen sütleri kullanıyoruz. Kendi tesisimde günde yaklaşık 3 ton keçi sütü işliyorum. Kendime ait keçi çiftliğimde ürettiğim sütlerle birlikte birliğimize üye keçi üreticilerinden de süt alıyorum. Yeni ürünümle birlikte keçi sütünün değeri bir kat daha arttı. Bu keçi sütü fiyatlarına ve keçi sütünden üretilen yoğurt ve peynir fiyatlarını da etkileyecektir. Üreticimizin ürettiği üründen daha çok para kazanmasını ben herkesten daha çok istiyorum” dedi. 
 
Keçi sütünün özellikleri

Keçi sütünün diğer sütlere olan üstünlüğünü de anlatan Öner, “Keçi sütünün yağ molekülleri daha ufak ve proteinin oluşturduğu pıhtı daha yumuşak olduğu için sindirimi inek sütünden daha kolaydır. Keçi sütü proteininin kolay hazmı, bebeklerin beslenmeleri, hasta ve sakat kimselerin diyetlerinde pratik ve özel bir yere sahiptir. Keçi sütünün kolay hazmı bebeklerde normal olarak zaten zor olan sindirim işlemi ve yetişkinlerde de ketozis ve karaciğer hastalıklarında ayrı bir önem taşır. Stres-gerginlik, sinirsel nedenlerle hazımsızlık ve kabızlık durumlarında da keçi sütünün kolay hazmı ve yüksek B1, B2 vitamin içeriği yararlı olmaktadır. İlaçların kullanılmasını gerektiren hazım sorunlarında ve peptik ülserlerin tedavisinde keçi sütünün yüksek “buffer” özelliği yarar sağlar.
Keçi sütünün yüksek “fosfat” içeriği, ülkemizi gibi yeterince et ve balık tüketemeyen toplumlarda beslenmeye önemli bir katkı sağlar. Özellikle bebeklerde sok görülen ve ani ölümlere de neden olan olabilen inek sütü ve ürünlerine olan alerjik durum keçi sütleri için geçerli değildir. Bu nedenle keçi sütü ve mamulleri bu gibi kişilerin beslenmesinde yardımcı olabilir. Keçi sütü bileşimi, bebek beslenmesinde sulandırılarak verildiğinde inek sütünden daha fazla olarak anne sütüne benzer yapıdadır. Keçi sütünün düzenli olarak tüketilmesinin, egzama, astım, sindirim rahatsızlıkları, varisle ilgili bazı rahatsızlıkların ve alerjik durumların tedavisinde yararlı olmaktadır. Keçi sütü genellikle diğer sütlerden daha az mikroorganizma içerir. Ayrıca kokusuz ve beğenilen özellikte keçi sütü üretilebilir ve üstün nitelikli değerli süt ürünlerine işlenebilir” dedi