Denizli Devlet Hastanesi Anestezi Uzmanı Dr. Hale Daldal, kış aylarında artan karbonmonoksit gazı zehirlenmelerine karşı vatandaşları uyardı. 
Karbonmonoksit gazının, öldürme potansiyeli olan, renksiz, kokusuz, tatsız bir gaz olduğunu belirten Denizli Devlet Hastanesi Anestezi Uzmanı Dr. Hale Daldal, bu nedenle karbonmonoksit gazının ‘sessiz katil’ adını aldığını söyledi. Daldal, bu gazın her yıl binlerce insanın ölümüne, kalıcı hasarlara ve sakatlıklara neden olduğunu dile getirdi.

"GRİP VE YİYECEK ZEHİRLENMESİYLE KARIŞABİLİR"
Anestezi Uzmanı Dr. Hale Daldal, karbonmonoksit zehirlenmesinin, kış aylarının gelmesiyle beraber karbon içeren yakıtların kullanılmasıyla arttığını ifade ederek, "Bu zehirlenmeler, doğalgaz ve karbon içeren kömür, odun, gazyağı, propan gazı gibi yakıtların tam yanmaması, soba, şofben ve diğer araç gereçlerin hatalı kullanılması, havalandırmanın yeterli olmamasından kaynaklanmaktadır. İnsanlar, zehirlendiklerinin farkına bile varmadan bir daha uyanamayacakları bir uykuya dalmaktadırlar. Belirtileri, baş ağrısı, baş dönmesi, mide bulantısı, kusma, bilinç kaybı, kısa soluk alıp verme, göğüste sıkışma, göğüs ağrısı ve en son da komaya kadar gidebilen ağır tablolar zinciridir. Karbonmonoksit zehirlenmesi belirtileri grip veya yiyecek zehirlenmesiyle karışabilir. Önemli olan bu durumu fark eder etmez bir sağlık kuruluşuna başvurmaktır. Karbonmonoksit zehirlenmelerinde hassas olan gruplarımız ise; yaşlılarımız, çocuklarımız, gebelerimiz, sigara içen kişiler, akciğer ve kalp rahatsızlığı olan kişilerdir" dedi

"ZEHİRLENMEYE KARŞI BİREYSEL ÖNLEMLER ALINMALI"
Anestezi Uzmanı Dr. Hale Daldal, karbonmonoksit gazı zehirlenmelerinde bireysel olarak alınacak önlemlerin önemine değinerek şunları söyledi:
"Kapalı ortamlarda bacasız ısıtıcıları kullanmayın, baca bağlantılarını zamanından önce kontrol ettirin, ısınma ve ısıtma araçlarını yetkili teknik elemanı kişilere kurdurun ve her yıl bu kişilere kontrolü yaptırın. Hasarlı soba ürünü asla almayın, kalite onaylı olanları tercih edin. Özellikle lodoslu havalarda soba yakmayın. Karbonmonoksit zehirlenmesi bulgularını hissettiğinizde evi hemen terk edin ve ilde yardım desteği alacağınız bir kurumla bağlantı kurun. Çünkü karbonmonoksit zehirlenmesinde erken davranılırsa ve bir sağlık kuruluşuna başvurulursa tedavisinde başarı oranı artmaktadır."