Denizli Devlet Hastanesi Genel Cerrahi Servisi’ne başvuran 23 yaşındaki Seval Oktağ, yapılan operasyon sonucunda karaciğerinden 6 kilo kist çıkarılarak sağlığına kavuştu. 
Denizli Devlet Hastanesi Genel Cerrahi Polikliniği’ne karında şişme, yemek yiyememe ve aşırı zayıflama şikayetleriyle başvuran Seval Oktağ’a, yapılan tahlil ve tetkikler sonucunda karaciğerinde kist oluştuğu şikayetlerin de bundan kaynaklandığı belirlendi. Ameliyata alınan Seval Oktağ’dan 25 cm çapında 6 kilo ağırlında kist çıkarılarak hasta sağlığına kavuşturuldu.

KARACİĞER ALTINDAN LEĞEN KEMİĞİNE KADAR UZANIYOR
Ameliyatı yapan Denizli Devlet Hastanesi Genel Cerrahi Uzman Op.Dr. Can Avni Karaca, ameliyatın detayları hakkında bilgi verdi. Karaca, hastanın son bir yıldır karnında şişme fark ettiğini ve kilo aldığını zannettiğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Bulgularını önemsememiştir. Son 6 ayda şikayetleri giderek artan ve karnında büyüyen kistin baskı etkisinden dolayı yemek yemesi zorlaşan hasta kilo vermiş ve kistin karın zarını tahriş etmesinden dolayı şiddetli ağrılardan mustarip halde polikliniğimize başvurmuştur. Yapılan tetkiklerinde karaciğerin altından başlayıp leğen kemiklerinin arasına kadar uzanan yaklaşık 25 santimetre çaplı ve 6 kilo ağırlığında kist saptanan hasta, hazırlıkların ardından ameliyata alınmış ve kistin tamamı komşu organlar korunarak çıkarılmıştır. Ameliyat sonrası sağlığına kavuşan hastamızın iştahı düzelmiş ve süratle sağlıklı kilosuna ulaşmıştır." 

"MEYVE VE SEBZELERİ İYİ DEZENFEKTE EDİN"
Vücutta görülen kistin oluşmasındaki en önemli nedenin tüketilen sebze ve meyvelerin iyi dezenfekte edilmediği için üzerlerinde bulunan parazit enfeksiyonlardan kaynaklandığını açıklayan Op. Dr. Can Avni Karaca, şunları söyledi: "Ekinokok hastalığı ya da halk arasında daha yaygın bilinen adı ile köpek kisti, ülkemizde oldukça yaygın görülen bir parazit enfeksiyonudur. Bu parazit taşıyıcı olan kedi, köpek, tilki gibi etçil hayvanların kirlettiği gıdalar ve özellikle yeşil sebzeler ile vücudumuza girip bağırsaklardan kana karışarak hastalığa yol açar. Parazit yerleştiği dokuda gelişimine devam ederek kendisine uygun bir barınma ortamı oluşturup burada hastalığın son aşaması olan kisti meydana getirir ve burada yeni parazitlerin üremesini sağlar. Bu kistler uygun koşullar bulunması durumunda ayda yaklaşık 1 milimetre kadar büyür. Tedavisi için tıbbi ve minimal girişimsel bazı yöntemler bulunsa da kesin tedavisi cerrahidir. Bu yüzden yediğimiz sebze ve meyveleri bol suyla yıkamalı ve ondan sonra yemeliyiz."