Denizli Halk Sağlığı Müdürü İbrahim Demirciler, kanserin korunulabilir bir hastalık olduğunu, doğru korunma stratejileri ile kanser vakalarının üçte birinin önlenebileceğini söyledi. Kanser hastalığının en basit tanımıyla, hücrelerin kontrolsüz olarak sürekli çoğalmaları sonucu uzaktaki veya yakındaki başka organlara yayılan ölümcül bir hastalık olduğunu ifade eden Doktor Demirciler, “Kanser hastalığının, ölüm nedenleri arasında ön sıralarda yer alması nedeniyle bir sağlık sorunu olmasının da yanında, topluma getirdiği ekonomik maliyeti nedeniyle toplumsal bir sorun olduğu açıkça görülmektedir. Gelişmekte olan ülkemizde, çeşitli nedenlerle kanser hastalığı riski altında bulunan insan sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Çocukluk çağının özel tümörleri dışında, daha sonraki dönemlerde yaş arttıkça kanser hastalığının görülme sıklığı da artmaktadır.
Kanser korunulabilir bir hastalıktır ve doğru korunma stratejileri ile kanser vakalarının üçte biri önlenebilir. Çevresel etkenler kanser oluşumunda yüzde 90-95 oranında etkilidir. Kanser oluşumunda etkisi olan kötü beslenme, sedanter yaşam, tütün ve alkol kullanımı ile güneş ışığının zararlı etkilerine maruz kalma gibi çevresel etkenlerin kontrol altına alınması kanser görülme sıklığını azaltacaktır.” Dedi.

Erken teşhis önemli

Kansere karşı uygulanan tarama programları sayesinde erken teşhis konularak yaşam süresinin uzatılabileceğini ifade eden Demirciler, “İlimizde Kanser Tarama ve Erken Tanı Merkezinde (KETEM) kanser taramaları yapılmaktadır. KETEM’e randevu ve doğrudan başvurularak Ulusal Kanser Standartları çerçevesinde: Kolorektal kanserler için 50-70 yaş arasındaki herkese gaitada gizli kan bakımı, rahim ağzı kanseri için 30- 65 yaş arası kadınlara pap smear testi, 40-69 yaşından itibaren 2 yılda bir yapılacak mamografiler tamamen ücretsiz olarak yapılmaktadır. erken tanı merkezimizde kanserden korunma ve tarama yöntemleri hakkında özel eğitim verilmiş olan pratisyen hekimler, konsülte uzman hekimler, hemşire, ebe, röntgen ve laboratuar teknisyeni, tıbbi teknologlar ve tıbbi sekreterler görev yapmaktadırlar. 2013 yılından itibaren yapılacak olan toplum tabanlı meme, serviks ve kolerektal kanser taraması Aile Hekimleri ve Kanser Tarama ve Erken Tanı Merkezi işbirliği halinde yapılacaktır.” diye konuştu.