Denizli’de Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Halil Tanrıverdi, yaz aylarında kalp krizi vakalarının arttığına inanılsa da araştırmalara göre kalp krizinin, kış aylarında görülme oranının diğer mevsimlere göre üç kat fazla olduğunu söyledi. Doç. Dr Tanrıverdi, “Kalp krizi kış aylarında daha fazla görülüyor. Solunum yolu hastalıkları, kış aylarında daha fazla kalori içeren yağlı besinlerin tüketilmesi ve bu kalorinin harcanamaması, güneşle temasın daha az olmasının getirdiği bazı hormonal değişiklikler ve kapalı havaların oluşturduğu stres kalp krizinin nedenleri arasında yer almaktadır” dedi. Ahi Sinan Ahilik Kültürünü Araştırma Yayma ve Yardımlaşma Derneği (AHİAD) tarafından dernek binasında düzenlenen ‘Kalp Sağlığı’ seminerine konuşmacı olarak katılan Doç. Dr Tanrıverdi, bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de kalp ve damar hastalıkları giderek artış gösterdiğini belirtti. Şişmanlığın, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol gibi risk faktörlerin kalp ve damar sağlığını olumsuz etkilediğine dikkat çeken Doç. Dr. Tanrıverdi, erken tedavi ve teşhisle kalp ve damar sağlığının korunabileceğini vurguladı. Kalp sağlığının düzenli kontrolle korunabileceğinin altını çizen Tanrıverdi, “Kalp sağlığı için kontroller ayrı bir öneme sahiptir. Herkesin sağlık açısından yılda en az bir kez doktora kontrole gitmesi ve sağlık durumu hakkında bilgilenmesi önemlidir. Kişi, kalp sağlığının önemini, kalp krizi geçirmesinden sonra anlıyor. Birçok kişi, bir sorunla karşılaşmadığı sürece doktora gelmediğinden, kalp sağlığı hakkında yeterli bilgiye sahip olamamaktadır. Fakat bu durum, hastalığın sadece kontrol altında tutulmasını sağlamaktadır. Göğsünüzde, sol tarafınızda etkili ağrı ve uyuşmalarda kesinlikle en yakın sağlık kuruluşuna gitmelisiniz” diye konuştu.

Kışın daha dikkatli olun
   
Özellikle kış aylarında kalp hastalarının sokağa çıkarken daha dikkatli olmaları gerektiğini dile getiren Tanrıverdi, kalp hastalarının kışın soğukta özellikle rüzgârı göğüs bölgelerine alacak şekilde sokağa çıkmamalarının çok önemli olduğunu belirtti. Tanrıverdi, “Soğukta vücut ısısının düşmesi nedeniyle kalbi besleyen damarlarda büzülme oluşup kalbin beslenmesi bozulabilir ve göğüs ağrısı şikâyeti oluşur. Bunun için kalp hastası olan kişilerin soğuk havada sokağa çıkarken mutlaka yanlarında dilaltı tableti bulundurmaları çok önemlidir. Kalp hastaları kış geldi soğukta yürüyüş yapamıyorum diye kesinlikle kendilerini eve kapatmamalıdır. Bunun için iki seçenekleri var. Öncelikle, evlerine bir yürüme bandı alarak ev ortamında günlük yürüyüşlerini yapabilirler. Hastalar kendilerine bir yürüyüş programı belirleyerek günlük olarak bunu uygulayabilir. İkinci seçenek de büyük alışveriş merkezlerinde yapılmasını tavsiye ettiğimiz uzun yürüyüşlerdir. Günün en sakin en tenha olduğu, kalabalığın az olduğu dönemde biraz hızlı adımlarla yürüyüş yapmaları kendileri için çok yararlı olacaktır. Hastalar için buraları önermemizin sebebi; artık bu tür binalar “akıllı bina” olarak inşa edildiği için içerdeki havanın sıcak olması ve ısıtma sistemlerinin filtreli olması ve havanın içeri filtre edilerek verilmesidir.” Şeklinde konuştu.

Beslenmenize dikkat edin

Kalp hastalarının kış beslenmelerinin de yaz programlarında olduğu gibi özel olması gerektiğini hatırlatan Tanrıverdi, “Yazın hastalarımıza bol su içmelerini söylediğimiz gibi kışın da gerektiği kadar kalori almalarını kesinlikle öneriyoruz. Çünkü hastaların vücudun soğuğa ve enfeksiyona karşı dayanıklı olması için yeteri kadar kalori almaları şarttır. Kış ayları kalp hastaları için aşırı diyet yapacakları aylar değildir. Vücudun direncini korumak için ve vücudun gerekli şekilde beslenmesini sağlamak için buna uygun kaloriyi almaları şarttır. Sabah kahvaltısında diyabetik olmayan hastaların bir kaşık bal ve bir kaşık pekmez yemeleri vücut direncini arttıracaktır. Yemekler çok ağır, kırmızı et, hayvansal yağ ağırlıklı olmamalı, bunların yerine bol sebze ve bol meyve tüketmelerini, çiğ sebze ve meyveye önem vermeleri daha uygun olacaktır. Özellikle C vitamini ihtiva eden sebzeleri çiğ olarak tüketirlerse, vitaminini de korumuş olurlar.” Dedi. Doç Dr Tanrıverdi, kalp hastalarının kışa girerken mutlaka grip aşısı yaptırması gerektiğini de sözlerine ekledi.