Denizli’de, bir hastaya kalbi durdurulmadan ve kan kullanılmadan by pass ameliyatı yapıldı. 53 yaşındaki Süleyman Kaç, Koroner Arter hastalığı ve kalp krizi şikayetiyle Denizli Devlet Hastanesi’ne başvurdu. Yapılan değerlendirmeler sonunda, Hastane Yöneticisi ve Kalp Damar Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Gökhan Saçkan ile Kalp Damar Cerrahi Uzmanları Op. Dr. Güray Şıracı ve Op. Dr. Türkan Demir’den oluşan ekip tarafından hastaya, koroner by pass ameliyatı yapılması kararlaştırıldı. Kalp krizi sonrası kalbin ejeksiyon fraksiyonları yüzde 30 olan ve bu nedenle kalp hareketleri bozulan hastaya, zor bir ameliyat olan ve Denizli’de nadir olarak uygulanan on-pump beating-heart yöntemiyle (kalbi durdurmadan) çalışan kalpte by-pass ameliyatı yapıldı.

AMELİYAT ÜÇ SAAT SÜRDÜ


Ameliyatı gerçekleştiren ekipte yer alan Hastane Yöneticisi ve Kalp Damar Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Kadir Gökhan Saçkan yaptığı açıklamada, “Açık kalp cerrahisinde özel sıvılar ile kalbi durdurarak yapılan by pass tekniği dışında, çalışan kalpte de kalbi durdurmadan by pass ameliyatı yapılmaktadır. Denizli Devlet Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniği’nde bu teknik başarı ile gerçekleştirilmektedir. Kalbin kasılma gücü zayıf olan hastalarda bu yöntem avantajlıdır. Kalp Damar Cerrahisi Uzmanları Op. Dr. Güray Şıracı ve Op. Dr. Türkan Demir ile birlikte yaptığımız bu ameliyat 3 saat sürdü. Operasyon esnasında hiç kan kullanılmadı. Bu da ameliyatın olumlu geçen bir tarafıydı. Ameliyat sonrası 3 saatte solunum makinesinden ayrılan hasta, 12 saatte yürütüldü. İlk gün de servisteki odasına alındı” dedi.
Saçkan, Denizli Devlet Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Kliniği’nde açık kalp cerrahisinde koroner by-pass, kapak ameliyatları, anevrizma ameliyatları ve diğer periferik damar hastalıklarının cerrahi yöntemlerinin tamamının başarı ile uygulanabilmekte olduğunu sözlerine ekledi.

KENDİMİ İYİ HİSSEDİYORUM


Hasta Süleyman Kaç ise kalp krizi ile Denizli Devlet Hastanesi’ne başvurduğunu ve burada gerçekleştirilen ameliyatla sağlığına kavuşturulduğunu belirterek, "Ümidimi yitirmişken geçirdiğim ameliyatla yeniden doğmuş gibi oldum. Çok mutluyum. Bıraksalar gezip koşacağım. O kadar iyi hissediyorum kendimi. Doktorlarımıza ve hemşirelerimize teşekkür ediyorum" dedi.