Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı'nda yapılan ameliyatlarda işitme kaybı olan hastaların kafa tası kemiğine özel işitme implantı takıldı.
Denizli'de ilk defa yapılan bu ameliyatla hastalar, kafa taslarına takılan özel işitme cihazıyla yeniden duymaya başladı. Ameliyatları yapan KBB Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Fazıl Necdet Ardıç, işitme kaybının önemli bir rahatsızlık olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Birçok kişi, işitme kaybının olduğunu geç fark etmekte veya saklamaktadır. Farkedildiği zaman sorunu reddetmekte, gereken cerrahilerden veya yardımcı işitme cihazlarından uzak durmaktadır. Bu durum kişinin hayatını tehdit etmekte, çevresindeki herkesi etkileyen önemli problemlere yol açmaktadır. İşitme kaybının çaresi var ama sabır gerektiren, uzun bir süreçtir. Ameliyatlar ve işitme cihazı kullanımı, belli hastalara farklı oranlarda yardımcı olabilen yöntemlerdir."
Kafa tası kemiğine, orta kulak veya iç kulağa takılan implantların tedavide önemli bir gelişme olduğunu kaydeden Ardıç, şunları söyledi: "Her biri belli şartları taşıyan hastalara takılıyor. Kliniğimizde üç hastaya, kafa tasına monte edilen implantlardan takıldı. Farklı türlerde implantlar için 7 hasta şu an ameliyat günlerini bekliyor. Ameliyatla monte edilen bu implantlardan sonra özellikle genç hastaların hayatında çok büyük bir değişiklik ve gelişme oluyor. Cihazlar çalıştığında, ilk sesleri duyduklarında hastaların yüzlerinde gördüğümüz ışıltı, beni ve ekip arkadaşlarımı mutlu ediyor."