Denizli Servergazi Devlet Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. İbrahim Toprak Allerjik konjonktivitin (göz yüzeyini kaplayan ince dokunun alerjik iltihabı) özellikle çocuklarda ve gençlerde çok sık karşılaşılan bir göz rahatsızlığı olduğunu ve polen yükünün fazla olduğu bölgelerde bu rahatsızlığın daha sık görüldüğünü, “Hastalığın değişmez bulgusu kaşıntı olmakla birlikte kızarıklık, sulanma, yanma, batma, ışıktan rahatsızlık ve göz kapağında şişlik gibi ek bulgular sıklıkla kaşıntıya eşlik etmektedir” dedi. 

Toprak, Allerjik konjonktivitin 5 alt tipi bulunduğunu ve bunlardan en sık görülenin mevsimsel ve tüm yıl devam eden tipler olduğunu allerjik konjonktivit çeşitlerini şu şekilde açıkladı: “Bazı hastalarda alerjik göz bulguları sadece bahar ve yaz aylarında olurken, bir grup hastada ise mevsim gözetmeksizin tüm yıl boyunca alerji devam etmektedir. Ayrıca, alerjik vücut yapısı olan kişilerde göz bulgularının yanı sıra alerjik rinit denilen burun rahatsızlığı, alerjik astım ve egzama gibi diğer bulguların de mevcut olduğu atopik alerjik konjonktivit diğer bir çeşididir.

Özellikle erkek çocukları daha sık etkileyen daha şiddetli ilerleyen ve gözün saydam tabakasını da etkileyebilen vernal konkonktivit mevcuttur. Bu hastalarda gözün saydam tabakasının öne doğru konikleşmesi, yüksek myopi ve astigmatizmanın eşlik ettiği keratokonus adı verilen göz hastalığının daha sık görüldüğü bilinmektedir. Özellikle kontakt lens kullanıcıları da dev papiller alerjik konjonktivit açısından risk altındadır. Bu hastaların kontakt lensleri ile uyumamaları ve lens değişim sürelerine ve kurallarına mutlaka uymaları gerekmektedir” dedi. 

Göz Hastalıkları Uz. Op. Dr. İbrahim Toprak son olarak genel bir değerlendirme yaparak alerjik konjonktiviten korunmak için yapılması gerekenleri şu şekilde sıraladı: “Çeşitli allerjik konjonktivit tipleri olmasına karşın hepsinde allerjik faktörlere maruziyet ve kaşıntı tipik özelliklerdir. Genel olarak alerjenlerden uzak durulması, güneş gözlüğü ve şapka kullanımı ve tıbbi destek tedavi yöntemleridir. Tıbbi tedavi olarak antiallerjik göz damlaları, suni gözyaşı damlaları ve bazen kortizonlu damlalardan yararlanılmaktadır. Ayrıca, yaklaşan bahar ve yaz aylarında, özellikle çocukların sabah saat 11 ile 16 saatleri arasında dışarı çıkmaması güneşin zararlı etkilerinden korunmak açısından faydalı olacaktır” dedi.