Ramazan ayının yaz mevsimine denk gelmesi nedeniyle havaların sıcak olduğunu belirten Diyetisyen Fatih Sert, sahur ve iftarda dikkat edilmesi gerekenlere dikkat çekerek özellikle iftarda oruç açıldıktan sonra 6-7 dakika sonra sofraya oturulmasını önerdi. Sert: “Sahur önü özellikle proteinden zengin gıdalarla beslenmek daha çok tokluk süresini uzatacağı için protein destekli peynir, yumurta gibi besinlerin mutlaka sahurda bulundurulmasını öneriyorum. Karbonhidrat kaynaklı besinler ise sahurda nispeten azaltılmalı. Aynı zamanda Ramazanda ekmeğin özellikle tam tahıllı, tam çavdar, tam buğday şeklinde tüketilmesini öneriyoruz.

Sert, Sahurda tokluk süresini uzatacağından dolayı lifli gıdalardan zengin beslenme tercih edilmelidir. Su ve sıvı tüketimi eksik edilmemeli. Özellikle şekersiz kompostolar, sahurda tüketilebilir. İftarı açtıktan sonra 6-7 dakika içerisinde herhangi bir şey yenmemesini, 6-7 dakika sonra belirli bir aralık verdikten sonra iftar yemeğine oturulmasını öneriyorum. İftara; ılık veya sıcağa yakın bir çorba ve 1-2 tatlı kaşığı zeytinyağlı bir miktar salata ile başlanılmalı, daha sonra ana yemeğe geçilmelidir. Özellikle tokluğun oluşması için, bağırsak hareketlerinin daha iyi olması için sıvı gıdaya ve lifli gıdaya ihtiyaç duyduğumuzdan dolayı bu şekilde bir önerimiz oluyor” diye konuştu. 

İftarın Ardından 1,5 – 2 Saat Sonra Ara Öğün Yapılmalı

Ramazan ayında sağlıklı ve dengeli beslenmenin önemli olduğunu dile getiren Diyetisyen Fatih Sert, vücudun yeni bir beslenme düzenine geçmesiyle ortaya çıkan sorunları dost bakteriler olarak adlandırılan probiyotiklerle aşmanın mümkün olduğunu belirtti. Sert: “Ramazanda süt ürünleri sofradan eksik edilmemeli. Özellikle iftar yemeğinde sebze ve baklagil varsa mutlaka yanında yoğurt, ayran, cacık gibi gıdaları, eğer et, tavuk, balık benzeri gıdalar varsa da mutlaka yanında salata kullanılmasını öneriyoruz. Salataya; bir iki tatlı kaşığı zeytinyağı ilave edilmesinde hiçbir mahsur yoktur. Yine iftardan sonraki öğünde 1,5 – 2 saat bir boşluk verilmesini yani bir ara öğün yapılmasını tavsiye ediyoruz. Bu ara öğünün içeriği de genelde taze meyve, çiğ badem, çiğ fındık gibi kuruyemişler olabilir. Yine vazgeçilmezlerimiz arasında olan geleneksel usuller ile yapılmış dondurma, aynı zamanda sütlü tatlı gibi önerilerimiz olabilir. Bağırsak problemleri çok yaşandığı için ramazanda probiyotik kullanılmasını kesinlikle öneriyorum. Özellikle sahura başlamadan hemen önce aç karnına bir bardak ılık suyla şase şeklinde ya da tablet şeklinde mutlaka kolik bağırsak problemleri ve bağırsaklardan emilim bozukluklarını önleyen probiyotik kullanımı önemli” dedi.

Ramazan ayında fiziksel aktivitelerin azaldığına da dikkat çeken Sert, ramazanda kilo almadan ve sağlıklı bir ramazan ayının geçirilmesi için mutlaka hareket edilmesi gerektiğini dile getirdi. İftar sonrası yarım saatlik kalbi yormayacak tarzda yürüyüş, bisiklete binme, yüzme gibi aktiviteler yapılmasını önerdi.