Denizli Büyükşehir Belediyesi, daha temiz ve yaşanılabilir bir kent için hava kirliliği konusunda kömür satış noktalarının yanında konutlarda da kontrollerini sürdürüyor. 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan ısınmadan kaynaklanan hava kirliliğinin kontrolü için yetki devri alan Denizli Büyükşehir Belediyesi, hanelerde ve kömür satış noktalarında kontrollerini tüm hızıyla sürdürüyor. Denizli Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı yaptığı yazılı açıklamada, daha temiz ve yaşanılabilir bir kent için ısınmadan kaynaklanan soba ve kaloriferlerin neden olduğu hava kirliliği konusunda kömür satış noktalarında ve konutlarda kontrol ve eğitim çalışmalarının hızla devam ettiğini bildirdi. Eğitimler kapsamında kazan-baca bakım ve temizliklerinin yapılması, kurallara uyulması, kazanların ateşçi belgesi olan görevlilerce usulüne uygun olarak yakılması ve az yakıtla çok ısınmak için neler yapılacağına dair pratik bilgilendirmelerin yapıldığı ifade edilen açıkalamda, şunlar kaydedildi: "Konutlardan alınan numunelerin belediyemiz bünyesinde yer alan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından akredite olmuş Çevre Kalite Laboratuarı’nda (DENÇEV) analizleri de ücretsiz olarak yapılmaktadır. Burada kriterlere uymayan kömürler tespit edilerek, bu kömürlerin satışı ve kullanımı yasaklanarak kentin dışına çıkarttırılmaktadır. Başta solunum yolları enfeksiyonu olmak üzere insan vücudunda birçok olumsuzluğa sebebiyet veren hava kirliliği, yapılan bu çalışmalarla ve halkımızın da duyarlılığı sayesinde en aza indirgenmeye devam etmektedir."

Nelere dikkat edilmeli?

Vatandaşların dikkat etmesi gereken hususları da açıklayan Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı şu bilgileri verdi: "Kalorifer kazanı ateşçi belgesi olmayanlar, ateşçi olarak görevlendirilmemeli. Dış ortam sıcaklığı gece gündüz 15 derecenin üzerinde olduğu günlerde kalorifer ve sobalar yakılmamalı. Kalorifer ve sobaların ilk ateşlemesi sabah 06.00-09.00 arası ve akşam 16.00-19.00 saatleri arası yapılmamalıdır. Tüketiciler, kömürlerini satış izin belgesi olan yerlerden almalı. Açıkta kömür satılmamalı ve alınmamalı, kalitesiz kömür kullanılmamalı. Kalorifer kazan kontrolleri ve bakımları sürekli yapılmalı, bacalar her yıl temizletilmeli. Belediyemizin yakıt ve hava kirliliği konusu dâhilinde vatandaşlarımızdan gelecek her türlü bildirimler için ALO 153 çağrı merkezimiz 7 gün 24 saat hizmet vermektedir. Bu konulara dikkat ettiğimizde daha yaşanılır bir ortama kavuşuruz." 

Analizler DENÇEV'de

Denizli Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı Sağlık Şube Müdürlüğü'ne bağlı olarak hizmet veren DENÇEV'in Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan "Yeterlik Belgesi" ve TÜRKAK'tan "Akreditasyon Belgesi"ne sahip olduğu kaydedildi. Numune alma, numune kabul ve raporlama, kimya laboratuar servisi, mikrobiyoloji laboratuar servisi ve kömür laboratuar servisi olmak üzere beş servisin işbirliği halinde çalıştığı DENÇEV'in Türkiye'nin sayılı laboratuarları arasında yer aldığı, Denizli'nin yanında farklı şehirlerden gelen numune analizlerinin de yapıldığı ifade edildi.